Localització: terra baixa humida

Floració: a la primavera

Recol·lecció: de les fulles, durant tot l’any

Conservació: assecatge de les fulles. Es recomana no fer-les servir fresques.

 

A l’antiguitat, va ser utilitzada pels grecs i els romans per coronar els guanyadors de les batalles i dels jocs, com a símbol de victòria, també lluïen una corona de llaurer emperadors i poetes.

En molts països de la Mediterrània hi ha la creença que les branques del llorer protegeixen les cases dels llamps i de la mala sort. 

Encara ara es beneeixen les branques de llorer el dia de Rams i es pengen a les baranes dels balcons. Com diu el refranyer català, “Quan hi ha temporal, només cal cremar fulles de llorer beneït el dia de Rams, per lliurar dels seus efectes a persones, cases i camps”.

Antigament, les fulles es posaven sota els coixins o dins els matalassos.

A la cuina, es fan servir les fulles seques en estofats, guisats de carn, salses, escabetxos, musclos al vapor, cremes de verdures, etc. per realçar el gust dels aliments. El llorer dona un gust excel·lent i molt peculiar a tots els plats, però no se n’ha d’abusar ja que pot tapar el gust dels aliments cuinats.

No se n’aconsella l’ús medicinal, sinó és sota supervisió professional, perquè conté àcid cianhídric, en canvi podem aprofitar les seves propietats terapèutiques extraient-ne l’oli essencial.

L’oli essencial de llaurer (laurus nobilis) té les següents propietats terapèutiques: analgèsic, antibacterià, antifúngic, antiinfecciós, antimicrobià, antineuràlgic, antivíric, promotor de la circulació, expectorant, pectoral.

L’ús terapèutic és apropiat per la grip, reumatisme, molèsties musculars, neuràlgia, artritis, problemes circulatoris, infeccions respiratòries, flatulència, erupcions cutànies, grans, aftes, infeccions bucals, nerviosisme, fatiga generalitzada, etc.

També és interessant perquè ens arrela, ens fa estar presents i ens dóna seguretat i fortalesa per fer el nostre propòsit.

Recordeu que sempre s’ha d’usar en via aèria en difusor o penjoll i via tòpica amb un oli portador, crema o mantega.

Et convido a fer un comentari sobre aquest remei! Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.