Fibra alimentària

Què és la fibra alimentària?

La fibra alimentària està formada per polisacàrids no disponibles o no amilacis (PNA), que el nostre organisme no pot utilitzar com a font d’energia ja que, en ser ingerits, resisteixen l’acció dels enzims del tracte gastrointestinal. Les fibres no es consideren nutrients, perquè no actuen directament en processos metabòlics bàsics.

 

Hi ha dues classes de fibra alimentària:

Fibra soluble: Constituïda per pectines, gomes i mucílags. Es troba en abundància en llegums, fruites i verdures. Afavoreix l’increment de la quantitat i consistència del bol fecal, per la qual cosa té un efecte positiu en el tractament de diarrees.

Fibra insoluble: Constituïda per la cel.lulosa, l’hemicel.lulosa i la lignina, que formen part de les parets de les cèl.lules vegetals, presents a les tiges, les closques de grans o fruites, les fulles, etc.

Entre els objectius funcionals que té, destaquen els següents:

Afavorir el trànsit intestinal en absorbir aigua

Estivar i augmentar el volum d’excrements

Augmentar la sensació de sacietat

Reduir, després d’haver-ne ingerit, el pic de glucèmia en diabètics

Disminuir l’absorció de substàncies que fa l’organisme, com el colesterol

Reduir el risc de càncer de còlon i malalties cardiovasculars.

És aliment per a la nostra macrobiota intestinal

 

A part de la fibra natural que contenen els aliments vegetals, la indústria del pa, s’ha especialitzat en diferents classes de fibra, com la lipoactiva, que ajuda a l’organisme a evitar l’absorció dels greixos i de colesterol.

També hi ha algunes indústries de begudes que inclouen cereals en els seus sucs, ja que es consideren un vehicle més adequat que la llet per aportar fibra a l’organisme.

Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada! Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.