La incontinència urinària
Que no se m’escapi!
Aquest matí a la oficina, l’hi han cridat l’atenció perquè ha fet quelcom de manera diferent de com s’havia de fer, dreta, aguantant el xàfec davant dels companys de feina, pregant que s’acabés ja, ha apretat les cames però no ha pogut evitar que se li escapin unes gotes de pipí, ha notat com se li mullen les calcetes i el pantaló. Quin mal tràngol ha hagut de passar fins que no ha sigut hora d’anar a casa!
I pel camí ha recordat aquella vegada que de petita, la senyoreta l’havia feta sortir a la pissarra per fer un exercici de mates que no sabia fer, la va renyar i castigar, va passar tanta vergonya que per més que apretava les cames se li va escapar el pipí.
Pensa que sempre espera massa per anar al lavabo i que per això se li acaba escapant.
El sentiment d’inseguretat, la por, l’angoixa, la vergonya, etc, les emocions i els sentiments que provoquen traumes i no es resolen en el temps, poden provocar disfunció de la bufeta i altres simptomatologies que malmeten el benestar general del cos i de l’ànima.
La incontinència urinària passa en totes les edats, en la menopausa també, té causes fisiològiques però també emocionals.
La incontinència urinària
La incontinència urinària es la pèrdua del control de la bufeta o la incapacitat de controlar la micció,
És involuntària, pot ser una micció d’unes gotetes o una micció completa
Pot provocar problemes de tipus socials i d’higiene.
Parlar de la incontinència urinària en la menopausa no és res extraordinari, està a l’ordre del dia, amb la pèrdua d’hormones els teixits del nostre sol pelvià pateixen un debilitament afavorint la pèrdua d’orina.
Moltes de nosaltres sentim vergonya de dir-ho, fins i tot a la nostra ginecòloga o metge de capçalera, però en canvi ens dediquem a comprar i fer servir salva slips i compreses com a solució.
Tot sovint aquesta disfunció de la vagina té el seu origen en el maneig de les emocions, com són la por, la inseguretat, la manca d’autoestima, etc., totes elles són freqüents en aquesta etapa de la nostra vida, la majoria de vegades no en som conscients i ho atribuïm a l’edat, als embarassos, al prolapse, a les feines d’esforç, etc. I sí, la incontinència urinària també pot ser resultat tant de la debilitat muscular com de l’excés de tensió muscular, que com veiem són situacions oposades que generen la mateixa simptomatologia, però sens dubte si busquem i tractem l’origen, els símptomes es podran resoldre.
Es coneixen tres tipus d’incontinència urinària:
Incontinència urinària per esforç
Està relacionada amb les activitats que requereixen un esforç físic com esternudar, riure, tossir o fer exercici físic.
Incontinència urinària d’urgència
És la que presenta unes ganes incontrolables de que surti l’orina, no ens la podem aguantar, s’associa a una bufeta hiperactiva.
Incontinència urinària mixta
Es tracta de les dues anteriors conjuntament
Causes i símptomes de la disfunció de la bufeta
Com s’ha dit anteriorment la disminució d’hormones provoca la pèrdua de to muscular del sol pelvià per sostenir i retenir l’orina, també es pot produir per una hipertonificació del teixit de la pelvis.
Els principals símptomes fisiològics de la disfunció de la bufeta són la pèrdua d’orina al tossir, riure, esternudar, fer esforços, al mantenir relacions sexuals.
També pot venir acompanyada de falta d’energia, dolor muscular lumbar i als bessons
Patir prolapse, el descens d’una víscera pelviana com poden ser la uretra, l’úter, la bufeta a través de la vagina, hi ha diferents graus de prolapse
Estat emocional alterat
Si només s’enfoca la solució de la incontinència urinària en els trastorns fisiològics, segurament notarem una millora passatgera, però amb el temps es tornarà a repetir, tot sovint si no es tracta la vessant emocional la disfunció es torna reincident.
Hàbits relacionats amb la disfunció de la bufeta
Realitzar esports d’impacte, hiperpressius
Postures corporals incorrectes
Mantenir un estat emocional alterat en el dia a dia com si fos quelcom normal (autoestima baixa, desconfiança, por, tristesa, etc.)
El consum abusiu de dolç, de productes refinats, ultrapocessats, begudes gasoses ensucrades, begudes excitants (cafe, te), xocolata, excés de proteïna animal
La ingesta d’alguns medicaments
Observem que els trastorns emocionals ens duen a mantenir una alimentació rica en hidrats de carboni (dolços, xocolata, etc,), Aliments que ens fan sentir bé per uns instants, que ens fan voler-ne més, però que al final ens fan emmalaltir i ens condueixen a haver de prendre medicaments
Hàbits per mantenir la bufeta urinària en bon estat
Si creus que tens problemes emocionals no resolts o que sents inseguretat, por, desil·lusió, etc,. recorre a una terapeuta, o persona acreditada per ajudar-te, no dubtis en contactar-la
Nodreix-te d’aliments naturals, ecològics, fes de la dieta antiinflamatòria la teva manera d’alimentar-te
Fisiològicament els professionals que millor et poden ajudar són fisioterapeutes de sol pelvià amb una reeducació pelvi-perineal per a reforçar la musculatura
La pràctica d’exercicis de Kegel i d’abdominals hipopressius són protectors del sol pelvià, sempre millor conduïda per una professional
També es poden utilitzar les boles xines, cons vaginals, biofitbac, electro-estimulació, sota prescripció d’una professional.
Incorporar la reeducació postural i de les activitats de la vida diària
Atura’t uns minuts i fes respiracions que et situïn en l’instant present. Respira conscientment.
La incontinència urinària no té perquè avergonyir-te, contacta amb
una professional, parla’n obertament perquè deixi de ser tabú
Cuida’t! Estima’t!
Si vols fer un comentari sobre aquesta entrada, necessites resoldre algún dubte o donar la teva opinió, fes-ho aquí, t’escolto!