Època primaveral, se senten moltes ganes de sortir, de gaudir del bon temps, ens cau a sobre tot el que hem deixat de cuidar-nos durant els mesos d’hivern, molt o poc, voliem fer canvis en l’alimentació per fer baixar la inflamació, perdre pes, prendre infusions per a alleugerir els fogots, algún complement per a lubricar les articulacions, les mucoses, fer exercicis del sòl pèlvic, etc.
Des d’una altra perspectiva, he volgut fer una introducció a l’alimentació sàtvica, perquè ens pot ajudar a entendre com funciona el nostre organisme en relació amb la nostra ment i potser dur a terme aquests canvis.
Introducció a l’alimentació sàtvica
En la medicina Ayurveda , una manera d’alimentar-se consisteix en la nomenada alimentació sàtvica, que defineix l’aliment com tot allò que ens entra per tots els sentits.
No a totes les dones els hi pot anar bé nodrir-se amb aliments sàtvics, depèn de la seva naturalesa, de la seva constitució corporal, del lloc i clima a on viu, de la seva capacitat digestiva i metabòlica.
Un aliment sàtvic és tot element que es pot imaginar com li ha arribat el sol per poder créixer i desenvolupar-se.
Alimentar-nos sàtvicament és menjar aliments que portin sol quan tinc gana.
Quan tinc gana menjo aliments que m’acosten al sol, que m’ajuden a estar en pau, a no violentar-me, a no jutjar, aliments que em demana el cos i no en necessito més.
Són aliments sàtvics, les amanides, fruites, vegetals i hortalisses, gra sencer, necessiten poca energia per a ser digerits, ens omplen de salut i energia neta, no s’interposen amb l’ego, ans el contrari, ens fan sentir bé amb una mateixa, amb claredat mental, interioritzant bones sensacions, aquietant la ment, etc.
També són aliments sàtvics, els elements que alimenten la ment, com amb qui ens relacionem, els pensaments positius, tenir l’ego en equilibri, la ment oberta, pau interior, etc.
Són aliments contraproduents, el cafè, les farines blanques, el sucre, la sal, aliments processats, etc., són aliments que ens estimulen, que ens deixen cap a fora, que no ajuden al nostre organisme a funcionar correctament.
Aliments pesats com la carn vermella, plats amb salses i sofregits, fan que el nostre aparell digestiu necessiti molta energia per a digerir-los, tot i que hi ha persones que per la seva naturalesa i constitució, sí poden ingerir-ne de tant en tant i mantenir-se sanes.
Quan ens alimentem amb aquests aliments, la nostra ment reconeix que el nostre organisme no es nodreix adequadament i és per això que es creen desequilibris i ens emmalaltim.
Però no tot és tan senzill com sembla, potser som veganes, vegetarianes o creiem que ens alimentem de manera correcta, però tenim l’ego que va per una altra banda, i es mofa de qui no menja com una mateixa, sent por, es fa autocrítica constantment, no es valora, etc… aleshores per més bé que t’alimentis no et servirà de gaire, perquè la teva ment no estarà en sintonia amb el teu organisme, i crearà conflictes que et portaran a sentir molèsties i/o dolències, obstruint els canals energètics.
Es pot considerar que la digestió intestinal ha d’estar en equilibri i harmonia amb la digestió mental.
En la primera etapa del procés digestiu, l’aliment entra a la boca pels sentits, però encara no forma part de nosaltres.
Quan comencem a mastegar, el sabor controla la ment i les emocions, normalment es menja per gana no per nodrir-nos, no s’hi pensa en aquest fet i és precisament aquí a on s’ha d’arribar, a saber apreciar que els aliments que ingerim ens nodreixen l’organisme, com també la ment i els sentits.
Sovint ingerim aliments dolços com a gratificació, el sabor dolç és semblant a l’amor, un dolç és com una abraçada, un petó, un record que ens retorna a la infantesa, només per un moment, després en volem més i més, creant addicció a aquestes sensacions passatgeres, que pensem que controlem.
Quan estem cansades, hem treballat molt, estem decaigudes, etc., caiem en l’engany de regalar-nos menjar ràpid i processat, només fem que crear desordre alimentari.
Aquest desordre alimentari pot venir de problemes de desamor, de violència amb una mateixa.
A la fi l’alimentació sàtvica té molt a veure amb l’alimentació emocional.
Alimentar-nos amb discerniment, sabent que ens nodrim amb aliments que porten i ens regalen l’energia del sol, és vital pel nostre organisme i la nostra ment.
En definitiva, l’alimentació sàtvica ens ofereix tenir els canals energètics en equilibri i harmonia amb el nostre organisme i la nostra ment.
*Informació basada en l’ensenyament de l’ Ayurveda, “Introducció a l’alimentació”, de la Dra. Maria de Ezcurra
Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada! Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.