La digestió a l’estiu

En la menopausa la inflamació ocasionada per problemes digestius (meteorisme, indigestió, restrenyiment, diarrea, acidesa, reflux) a l’estiu s’agreuja més.

Si et dic que fent alguns canvis aconseguiràs trobar-te millor, no t’ho creguis a la primera, experimenta-ho, i em sabràs dir com n’estàs de bé!

A l’estiu, depenent de la situació geogràfica a on us trobeu, les temperatures augmenten considerablement.

La digestió es fa més lenta i feixuga, la calor i la sequedat, com també la humitat, ens inciten a ingerir aliments crus i begudes fredes, a beure alcohol ben fresc, posar glaçons a les begudes i prendre fruites fredes i gelats després dels àpats.

Seguint aquest ritme d’alimentació, si ja acumulem problemes digestius, aquests s’agreugen més i si no en tenim poden aparèixer.

No donem per suposat que tal aliment ens senti bé només pel fet de que una vegada en boca el seu gust ens agrada i ens crea benestar momentani.

S’ha d’aprendre a conèixer com ens senten els aliments que ingerim i per suposat una vegada ja digerits com ens trobem.

Si els digerim correctament, i després de la digestió ens trobem bé, sense l’aparició de reflux, cansament, inflamació, etc.., aleshores si que podem tenir indicis per saber quin aliment ens senta bé i quin no.

Consells per a una bona digestió a l’estiu

.Controla la ingesta de fulles verdes crues com l’enciam, espinacs, col Kale, etc., són difícils de digerir, provoquen gasos , inflamació,… Si se’n pren es recomana que sigui de dia, mai per sopar.

.Es preferible prendre la fruita sola, per exemple per esmorzar, entre hores quan ja s’hagi acabat la digestió, prendre només un tipus de fruita, no barregis fruites diferents, la síndria i el meló millor prendre-les amb temps abans dels àpats o entre hores, mai al vespre, són fruites de difícil digestió.

.Si prens sucs verds i batuts només fer servir un tipus de fruita.

.Menjar gelats de postres no és la millor opció, la digestió es troba en ple procés, i la fredor i el gel interrompen la digestió. S’aconsella prendre el gelat després d’una hora d’haver menjat.

.Beure begudes molt fredes o glaçades en els àpats també és contraproduent per a la mateixa raó que prendre gelats de postres.

.Prendre iogurt ens pot protegir la mucosa gastrointestinal. Si el prenem per sopar o abans d’anar a dormir, per més lleuger que ens sembli a nosaltres, en el nostre sistema digestiu li és difícil de digerir, és pesant i molt untuós, millor prendre’l entre hores o per esmorzar, tot i que és molt nutritiu, no se’n recomana la ingesta diària.

.Hi ha dues fruites que sí podem ingerir durant els àpats, són la pinya i la papaia, són fruites que són digestives. La pinya  conté uns enzims proteolítics (bromelina, estranasa i ananasa) i la papaia conté papaïna, aquests enzims faciliten la digestió alhora que una bona absorció.

.Intenta no ingerir molta carn vermella ni plats amb molt de sofregit, el que és bo per a l´hivern , a l’estiu és excessiu, i en tot cas si n’heu de menjar tingueu pinya o papaia, i unes bones espècies per a infusions.

.Les dones que tenen predisposició a l’acidesa i al reflux, els recomano prendre’s un sorbet de suc d’Aloe vera natural amb una mica de polpa, de venda en botigues de productes ecològics i supermercats a la secció de productes ecològics, prendre un glop de l’Aloe vera abans de cada àpat et cuidarà la mucosa de la paret de l’estómac i dels intestins, també recomanat per a totes les dones.

.Tenir una bona microbiota intestinal és essencial i per mantenir-la en bon estat de salut, l’hem d’alimentar bé, ingerint verdures i fruites, cereals integrals, fruita, llegums (sense clova millor). Aliments que portin fibra, que ens ajudin a anar de ventre i a més a nodrir els bacteris del nostre intestí.

.Haureu sentit a parlar del midó resistent, el midó resistent és fibra pura que el nostre cos no pot absorbir però que serveix com a excel·lent aliment pels bacteris del nostre intestí.

.Com aconseguir que els hidrats de carboni de les patates, l’arròs, moniatos, civada, avena, etc., es converteixin en midons resistents?

Doncs molt fàcil, cuineu al vapor els hidrats de carboni el dia abans que els vulgueu menjar, deixar refredar a temperatura ambient, refrigerar a la nevera fins l’endemà, s’haurà produït la retrogradació del midó,  convertint-se en fibra d’alta qualitat per alimentar la nostra flora intestinal.

.Acostumeu-vos a tenir a mà espècies com coriandre, fonoll, comí, anís estrellat, gingebre, menta, maria Lluïsa, alfàbrega,  llima, llimona, per preparar-vos aigua de sabors, infusions per la digestió i la flatulència,

.Si esteu entre les dones que teniu alguna d’aquesta simptomatologia (inflamació, gasos, cansament després dels àpats, son, diarrea, restrenyiment, cremor, reflux, etc.)

Proveu de seguir aquests consells durant una setmana i em sabreu dir com us ha canviat la vida, fins que no es prova no se sap!

Podeu començar fent petits canvis i a poc a poc introduir-ne de nous, veureu la diferencia del abans i el després.

Us animo a provar-ho!

 

 

 

 Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada. Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.