La menopausa en l’Ayurveda (1ª part)

Des de la medicina Ayurveda, es considera que cada dona és diferent i com a tal, així s’ha de tractar, com a ésser únic que és.

Els doshas influeixen en la dona en l’etapa de la menopausa, com ho fan al llarg de tota la nostra vida.

La nostra meta és rejovenir, però no en el sentit de treure les arrugues, de tenir una cara més jove, etc., sino de sentir-nos realitzades, si no s’ha aconseguit fins ara, de començar a fer activitats que ens agraden, i que no vam poder fer, potser per la criança dels fills, per la feina, per cuidar els pares, etc.

S’ha de fer atenció a diferents situacions i estats emocionals  que hem de modificar o afegir, com una alimentació sana i equilibrada per compensar el nostre dosha dominant en aquest moment que s’està movent o per la nostra constitució o prakruti, donar sentit a la vida, aprendre coses noves, fer exercici, activitats lúdiques, estudiar un idioma, viatjar si es pot, etc.

 

La simptomatologia de la menopausa ve donada en part per l’exacerbació del nostre dosha dominant.

Alguns exemples són:

Si parlem de les sufocacions, si les patim molt fortes, segurament tenim Pitta dosha incrementat des de fa temps.

La retenció de líquids, l’augment de greix corporal, es deu al fet que no hem connectat des de fa temps amb el nostre prakruti o constitució corporal,  no hem cuidat la nostra part de Kapha dosha.

L’edat de la menopausa és l’estació de Vata dosha, aquest dosha augmentat ens provoca pèrdua de memòria, falta de concentració, molta sequedat, etc.

Altres símptomes que podem patir en la menopausa són l’insomni, dolor articular, restrenyiment, dificultat per a la concentració, irritabilitat, sequedat vaginal, manca de líbido, tristesa, depressió, etc.

Tot i que ja no hi ha menstruació , els cicles de la dona en la menopausa segueixen existint i exercint la seva influència en ella.

La nostra realitat canvia des de la part hormonal, però el procés cíclic femení segueix.

La dona en la menopausa no està més subjecta al seu cicle reproductiu, ha trascendit en això, però energèticament és més poderosa quan ja no sagna, perquè tota l’energia, que mes a mes es renovava fluint cap a l’exterior, ara inicia un circuit intern que retroalimenta i segueix sostenint  el nostre ritme femení natural.

En definitiva cuidar el nostra dosha Vata col.locant  també propòsit en la nostra vida, això és molt important. Hem recorregut un llarg camí per donar sentit a la nostra vida, si no s’ha aconseguit, ara és el moment de fer-ho.

Mites de la menopausa

Hi ha molts mites i realitats que existeixen sobre la menopausa, com dir “totes les dones en la menopausa són histèriques”.

És cert que per la manca d’estrogens ens sentim més sensibles, el mateix ens passa quan tenim un fill, podem patir depressió post-part o quan estem amb la síndrome premenstrual. Sentir-se més sensible no obeeix només a estar en l’etapa de la menopausa, és quelcom natural en totes les etapes en que hi ha canvis hormonals.

Un altre mite és “amb la menopausa s’acaben les relacions sexuals”. Sí, podem dir que es pateix de més sequedat, atrofia vaginal, que moltes dones no tenen idea del què és, s’aprimen els llavis, la pell de la vagina, per això es té dolor al tenir relacions, la líbido baixa, però per a tot això hi ha solució i moltes vegades ens hem de preguntar si el problema està en l’etapa que estem vivim o amb qui ho estem compartint.

Una recepta de l’Ayurveda, és fer servir oli medicinal de sèsam, es prepara un gassa com si fos un tampó, es cobreix amb un tros de roba de cotó i s’amara amb oli de sèsam tebi, l’inserim a la vagina, deixant-lo 1 hora o tota la nit. La dona ha d’estar en un moment de repòs, tranquil.litat, això ajuda molt en els problemes de sequedat i altres problemes vaginals.

Un mite més, és, “ totes les dones necessiten hormones de reemplaçament”.

Moltes dones no ho necessiten, ho rebutjen, d’altres tenen al.lèrgia.

Cuidar l’alimentació, fer exercici, meditació, que és fonamental, de fet, fent una bona rutina es pot arribar a no necessitar-les. Això s’ha de veure amb una terapeuta o metge d’Ayurveda.

Aquests tres són alguns dels molts mites que existeixen sobre les dones en l’etapa de la menopausa, però realment la simptomatologia s’experimenta sense cap mena de dubte, i és molt important reconèixer què ens passa.

Símptomes com els trastorns emocionals, els canvis psicològics com la depressió, la irritabilitat, els canvis d’humor, l’insomni, el sentiment de frustració, el fracàs, la migraña, la pèrdua d’energia, la manca d’autoestima, etc, són símptomes que ens podem patir i són reals.

 

La menopausa encara es segueix veient com un tabú.

La dona en aquesta etapa està en el seu millor moment, la dona és més sabia que mai. L’edat no és vellesa, és sabiesa.

Una dona que sent molta angoixa, té depressió, etc., necessita demanar ajuda, quan els símptomes  no ens deixen seguir amb les nostres activitats habituals, s’ha de demanar ajuda.

En aquesta edat, s’ha de donar un sentit a la vida, aprendre a divertir-se, a valorar el que s’és.

L’arribada de la menopausa és un bon moment per a reflexionar sobre la nostra historia de vida, del què s’ha realitzat, i d’aquesta manera fer balanç i tenir força per viure d’una manera més harmoniosa.

El camí que encara falta per caminar (no és que ens vingui la menopausa i ja som velles i anem a morir) l’hem de seguir fent, tenim molta vida per endavant.

Descubrir les qualitats personals, cultivar les nostres amistats, les relacions socials, ocupar temps i oci que no estem acostumades a fer, lectura, manualitats, classe de ball, viatjar, es poden realitzar activitats  per aprendre  a relaxar-nos, com fer ioga, tai-chi, meditar, etc.

Prendre infusions d’herbes com la passiflora, és excel.lent per a la irritabilitat, la inquietut, quan sentim les emocions a flor de pell.

Si ens despertem sovint a mitja nit, per a conciliar el son, per a l’angoixa, la valeriana també ens anirà bé.

Quan tenim problemes de digestió, quan va a ralentí, és perquè Vata dosha està actuant i quan està exacerbat es tendeix a tenir una digestió delicada, la melissa ens pot ajudar en la nostra digestió com també ens pot ajudar a millorar el son.

*Text extret de la conferència “Menopausa en l’Ayurveda de la Dra i Terpeuta Ayurveda, Laura Vaca Pereira

 

 Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada. Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.