La menopausa en l’Ayurveda (2ª part)

Hi ha una relació intrínseca de la constitució o prakruti de la dona amb l’etapa de la menopausa.

Depenent de com s’ha tingut el cicle menstrual es considerarà la nostra etapa en la menopausa.

Si de joves hem tingut un Pitta dosha predominant, segurament arribarem a la menopausa amb més sufocacions.

Si en canvi ha sigut Kapha dosha el que ha estat exacerbat, la menopausa es veurà influenciada per aquest dosha.

És important conèixer bé com ha estat la nostra constitució per naturalesa.

El que s’ha de saber és que la teva menopausa no serà com la de la teva mare ni de la teva àvia, perquè l’ambient social en el que van haver de fer la transició aquella generació, és completament diferent al nostre.

Suggeriments generals

Tenir uns bons hàbits de son, ens ajuda a mantenir la integritat del nostre sistema nerviós, implicat en la memòria i l’aprenentatge.

En el manteniment del nostre sistema immunitari, ja que ens ajuda a enfortir les defenses de l’organisme, augmentant la resistència a les malalties.

En la circulació sanguínia, es realitza un menor esforç, costa menys que arribi la sang al cor quan estem estirades, la pressió arterial és menor en el moment del son, que durant el dia quan estem en posició vertical.

Els músculs i els ossos solen ser objecte de rigidesa, de males posicions, de dolor, amb el son es regula la tensió articular i això produeix gran alleugeriment.

En el metabolisme s’ha demostrat que el no descansar bé, dificulta la pèrdua de greix.

La respiració es fa més lenta, més profunda, fent que les cèl·lules del cos s’oxigenin millor.

En el cor, mentre dormim, la freqüència cardíaca és més lleugera, més lenta, els teixits i cèl·lules coronàries es beneficien d’aquesta acció.

Tenir un bon son, té una acció reparadora dels teixits, la pell, és potser el que més es beneficia, l’estat de la pell de la cara és on millor es reflexa la manca de son.

En l’activitat cerebral s’alliberen emocions inconscients que d’altra manera quedarien reprimides i poden resultar perjudicials, és molt important en aquesta etapa fer una alliberació emocional.

Quan dormim els somnis ens permeten elaborar les experiències, les emocions viscudes durant el dia i convertir aquestes impressions en records més permanents i així reorganitzar els nostres pensaments i ordenar millor les nostres vides.

Quan es té insomni, prendre una tassa de llet calenta amb cardamom, abans d’anar a dormir ens dóna  tranquil·litat i ens calma per agafar un bon son.

Recuperem la salut i la frescor quan gaudim d’un son reparador.

 

L’etapa de la menopausa és un període de la vida en el que predomina Vata dosha.

L’Ayurveda recomana la pràctica de ioga i meditació.

Tant en la joventut, com en la maduresa i sobretot en la menopausa, és realment important la meditació per mantenir-se sana i positiva cada dia, contrarestant el cansament i l’insomni.

Des de les escoles, pares i mares, s’hauria d’ensenyar l’hàbit de la meditació, els nens són uns excel·lents meditadors, tenir aquest hàbit ens facilita l’entrada a les diferents etapes de la vida amb més fluïdesa i coneixement del nostre cos i ment.

La paraula clau en aquest període, quan tot sovint hi ha un desequilibri de Vata dosha, és “Regularitat”.

Regularitat en:

L’alimentació,  s’orienta a la dieta de Vata dosha: menjar calent, saludable, cuinada, untuosa, oliosa, més sucosa, sobretot en l’estació de tardor i hivern.

Consum d’aliments i begudes calentes, aliments frescos, de temporada i  proximitat,  regularitat en els horaris dels àpats, cuinar amb espècies com el fonoll, comí, també és important disminuir el consum de de cafeïna, altres excitants i estimulants, els sucres refinats, begudes fredes, etc.

Fer una rutina d’autocura diària (Dina-charya), llevar-se ben d’hora, fer raspat de llengua, neteja de dents, massatge amb oli de sèsam o d’ametlla, pràctica de ioga, meditació, respiració, o alguna altra activitat integradora de la ment i el cos, dutxa, fer els àpats a horaris regulars, agrair el menjar que ens nodreix, fer el més correcte per a nosaltres i els altres en la nostra vida diària, anar a dormir d’hora.

També és important seguir la rutina estacional (Rtu-charya)

*Text extret de la conferència “Menopausa en l’Ayurveda” de la Dra i Terpeuta Ayurveda, Laura        Vaca Pereira

 Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada. Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.