Netra basti per a la sequedat d’ulls en l’Ayurveda

La cura del cos en l’Ayurveda té unes connotacions especials per a cada època de la nostra vida, així tenim que en l’època de la menopausa, la sequedat que experimentem en la tardor és més prominent que en les altres estacions i anteriors èpoques de la nostra vida, d’aquí que la tardor estigui relacionada amb l’edat de la maduresa entrant a la vellesa.

La sequedat d’ulls és una constant de la dona en aquesta etapa de la vida, varia segons el lloc on vivim i el clima, la dieta, la nostra constitució i els nostres hàbits. 

Per prevenir i pal·liar la sequedat ocular,  l’Ayuverda té un aliment medicinal, el ghee o mantega clarificada, aquest greix és una bàlsam per a la nostra salut ocular.

Els seus beneficis són:

Nodrir i enfortir els teixits de l’ull, incrementant la seva força i pal·liant les malalties i problemes que poden tenir els ulls.

Control de vata i pitta dosha, l’aparició de símptomes relacionats amb la calor, la sequedat, la hiperèmia conjuntival o la inflamació, poden revertir-se amb aquest tractament.

Una pràctica que entra dins del massatge Ayurveda és el netra basti o oleació intensa dels ulls. La paraulanetra” significa ‘ull’ i “basti” ‘mantenir’.

En els ulls hi ha la predominança de l’element foc, per tal motiu la substància utilitzada, en aquest cas el ghee, ha de ser tèbia sense que arribi a solidificar o a temperatura ambient per no exacerbar més els problemes  oculars com la vista cansada, dolor, fotosensibil.litat, conjuntivitis, queratitis, la sequedat que és la què ens ocupa en aquest moment, etc., tots ells característics de les constitucions vata i pitta dosha.

A més la nostra societat està sotmesa a una dependència dels dispositius electrònics degut a la informació digital que ens inunda el dia a dia i que provoca un estrès als nostres ulls pel que no estan preparats.

Netra basti

Per a la pràctica de netra basti es necessita fer una pasta amb farina de blat i aigua o si es té a mà, farina de soja negre i ghee.

Per a fer la massa de farina i aigua, es posa 100 grs de farina en un bol, afegim 25 ml d’aigua i anem amassant fins a obtenir una massa com si fos plastilina, fem una anella d’uns 2 o 3 cm d’alçada que es pugui posar tot al voltant de l’ull.

Per preparar el ghee, es posa  una quantitat suficient de ghee en un bol mitjà al bany maria o en un escalfador de ceràmica fins que quedi desfet, es reserva i es deixa temperar a temperatura ambient.

 

El ghee en cas de sequedat d’ull es pot administrar sol i també ghee medicat amb un preparat de shatavari ghritam.

Es col·loca l’anell de farina i aigua al voltant de l’ull, revisant que quedi ben enganxat i que no se’ns pugui escapar el ghee per les vores.

Es vessa el ghee dins de l’anell, es deixa actuar durant 8 o més minuts, es recomana anar obrint i tancant l’ull perquè el ghee penetri bé dins de l’òrbita ocular i faci l’efecte esperat.

Passat aquest temps, es treu el ghee amb una gasa de cotó esterilitzat o cotó fluix, es treu l’anell i es neteja el voltant de l’ull.

Es deixa passar un dia i el vinent es fa la mateixa pràctica a l’altre ull.

Així fins passat uns set o vuit dies.

Es recomana fer la sessió pel matí o la tarda, sense exposar-se a la llum intensa just després del tractament.

Els signes i símptomes obtinguts en acabar la sessió són la sensació de frescor i lleugeresa en els ulls, facilitat en el parpellejar, tolerància a la llum, sensació de tenir l’ull sa, hidratat, etc.

Després de la sessió està indicat la pràctica de nasya o instil·lació d’oli de sèsam en les fosses nasals.

La seva aplicació està  contraindicada en els següents casos: glaucoma, hipernèmia conjuntival (ulls vermells), edema, i temperatures extremes.

Pots fer-te tu mateixa el netra basti, però sempre és millor opció demanar l’ajuda i consulta d’una terapeuta en massatge Ayurveda.

Et puc ajudar, consulta’m!

 

* Escuela Superior de Ayurveda (Internet). Madrid: José Muñoz Muñoz, 2020. Netra basti o netra tarpana en Ayurveda.

(Acceso 16/01/2023). Disponible en https://esayurveda.com/netra-basti-o-netra-tarpana-en-Ayurveda/

*”Golden Ghee” adquirit a www.indiaveda.com

 

 

 Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada. Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.