La soja

La soja és un llegum d’origen asiàtic, conreada és nativa de l’est asiàtic, del nord i centre de Xina. Cap el 3800 AC els xinesos la consideraven com una de les cinc llavors sagrades.

Alguns estudis indiquen que la població asiàtica que consumeix soja a diari, té el risc mínim de contraure malalties cardiovasculars i fins i tot càncer comparativament amb la població occidental.

La població asiàtica té una biodisponibilitat per digerir i absorbir aquest llegum que no té la resta de la població, més de la meitat de les dones asiàtiques produeixen equol.

Consumir soja ajuda a reduir el colesterol, triglicèrids, el colesterol dolent, a augmentar el colesterol bo, a regular la pressió arterial i per tant a mantenir les artèries en bon estat, en l’etapa de la menopausa ajuda a regular la producció d’hormones, alleugerint els símptomes com les sufocacions, la sequetat de pell i mucoses, etc.

Què és la soja?

La soja és un llegum, rica font de proteïna vegetal completa, ja que conté els aminoàcids essencials que necessita l’organisme, vitamines i minerals com el potassi, sodi, magnesi, el zinc, fòsfor, ferro, coure, calci,  beneficiós per a mantenir una bona densitat òssia i mantenir allunyada l’osteoporosi. A més d’una bona aportació de fibra, que la fa saciant, evita l’estrenyiment, i com s’ha esmentat anteriorment, ajuda a regular el colesterol i per tant el sistema cardiovascular.

El fet de que sigui una proteïna vegetal completa d’alt valor nutricional, la converteix en un aliment pràcticament imprescindible per a vegetarians i vegans.

Uns 100 grams de faves de soja cuita aporten:

127 Kcl, 12 gr de proteïnes, 5’5 gr de greix, 9’95 gr d’hidrats de carboni i 3’8 gr de fibra.

 

Un dels components de la soja són les isoflavones, aquestes presenten una estructura similar a la del principal estrogen endogen estradiol, degut a aquesta similitud estructural, tenen la capacitat d’unir-se a receptors estrogènics presents en totes les cèl·lules i teixits de l’organisme,  així que poden actuar com a fitoestrògens.

Les isoflavones presents a la soja es troben inactives biològicament, degut a que les mateixes estan en forma glicosilada (unides a sucres). Les formes glicosilades són la genisteina, la daidzeina i la gliciteina. Un cop ingerides, són hidrolitzades a les formes biològicament actives, mitjançant els enzims glucosidases intestinals i altres enzims del raspall intestinal.

La microbiota és fonamental per a la metabolització i posterior efecte de les isoflavones, alguns bacteris de la flora intestinal transformen la daidzeina en equol, metabòlit clau que té una activitat estrogènica i antioxidant potent.

A partir l’any 2000, hi va haver un bum amb el consum de llet de soja en detriment de la llet de vaca per part de les dones que es trobaven en l’etapa del climateri, es va observar que algunes notaven canvis satisfactoris en la disminució dels fogots i altres símptomes de la menopausa, però que la majoria no notava una millora significativa.

La causa era que només entre un 25 i un 50% de les dones europees i americanes produïen equol , la isoflavona natural que ajuda a sintetitzar les isoflavones de la soja i per tant, no la digerien ni absorbien bé, per més que prenien soja no milloraven la simptomatologia.

Si sents que la llet de soja t’infla la panxa o que no la digereixes bé, substitueix-la per una altra llet vegetal.

Amb això s’explica que no totes les dones es poden beneficiar de les propietats beneficioses de la soja respecte a la menopausa.

 

 

Com prendre la soja

La soja és excel·lent si la prenen natural, les faves, anomenades edemame, ben cuinades poden ser una bona opció per un primer plat, o acompanyament.

Les llavors de soja, sempre abans posades en remull unes quantes hores i també molt ben cuinades amb verdures saltejades, arròs, etc.

Els germinats de soja, en amanides i com acompanyament també són ideals si es digereixen bé.

Productes fermentats, elaborats amb les faves de la soja com el tofu, el tempeh o miso, el tamari, etc, també són adequats per obtenir isoflavones o per substituir la proteïna d’origen animal.

El tofu s’ha de coure sempre 5 o 10 minuts abans de consumir-lo.

Els carbohidrats que conté la soja inhibeixen un enzim anomenat tripsina i la fa indigerible si no es cuina prou bé.

Altres aliments elaborats a partir de la soja per substituir la carn, com barretes, iogurts, pólvores de proteïnes, només contenen proteïnes aïllades de soja i no nutrients provinents de la fava de la soja sencera, la qual cosa fa que tinguin poca densitat nutricional i afecta a la qualitat de l’alimentació.

És important no fer-ne abús, el més recomanable és prendre de dues a tres racions a la setmana, sempre ecològica i de la forma més natural.

Si es té problemes amb la glàndula tiroides, el fet de prendre soja pot afectar negativament  en l’absorció dels medicaments indicats per controlar l’activitat d’aquesta glàndula. Sempre és aconsellable que si se’n vol consumir es faci després d’unes quantes hores d’haver pres el medicament. És preferible consultar-ho amb el teu metge endocrí.

La presa d’antibiòtics i altres medicaments també poden veure afectats els seus efectes.

Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada! Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.