Em piquen els ulls

Tor sovint sento com si tingués sorreta als ulls, me’ls frego amb les mans i encara sento més aquesta sequedat a dintre, em piquen, se m’irriten, i se’m posen ben vermells. 

Me’ls mullo amb aigua ben fresca i m’alleugereix la picor.

Em banyo al mar, nedo, obro els ulls sota l’aigua i quan trec el cap a fora sento com em cou la sal els ulls, noto que és més salada que mai, però diuen que l’aigua de mar ho cura tot.

Me’ls mullo amb aigua ben fresca i m’alleugereix la picor.

Quan em ve el vent de cara, sobretot la tramuntana, em ploren els ulls, tot d’una se m’humitegen com de cop se m’assequen i em piquen.

Me’ls mullo amb aigua ben fresca i m’alleugereix la picor.

 

 

Síndrome de l’ull sec

La síndrome de l’ull sec ocupa dos grups, la síndrome de l’ull sec qualitatiu o xeroftàlmia i la síndrome hiposecretor o queratoconjuntivitis seca, aquesta última és la que ens afecta en la menopausa, en la que hi ha un dèficit de secreció lacrimal i una atrofia glandular.

La síndrome de l’ull sec hiposecretor presenta una simptomatologia molesta amb sensació de tenir algun cos estrany dintre de l’ull,  coïssor, irritació, inflamació.

Hi ha diferents tractaments per aquest tipus de síndrome:

Des de llàgrimes artificials, gels hidratants, antiinflamatoris, pomades i llentilles hidrolifiques,  teràpia amb aigua de mar, etc.

Abans de començar a usar qualsevol d’aquests tractaments és important fer-se una revisió amb un professional d’oftalmologia.

La vista és un sentit que s’ha de cuidar, tan indispensable com és i tan oblidat que el tenim, cuidar els nostres ulls ha de ser una prioritat, no ho deixem per quan ja sigui massa tard!

 

Pèrdua de la visió

 

Quan ens acostem a l’edat de la quarantena comencem a notar dificultat en la visió, tant de dia com de nit, ens costa llegir la lletra petita, tenim dificultat en veure bé de lluny,  com que aquesta problemàtica ve acompanyada del que anomenem síndrome de l’ull sec, molt habitual en l’època del climateri, és per això que acabem afegint aquest símptoma a la llista de símptomes de la menopausa, així  ens comencem a cuidar una mica més el sentit de la vista i el seu òrgan, els ulls.

És realment curiós trobar a algú de la nostra edat que no porti ulleres per la vista cansada, ha esdevingut  quelcom de normal i tanmateix no hauria de ser així.

Actualment amb l’ús de les pantalles (mòbil, tablet, ordinador) els ulls se’ns ressequen i forcem molt més la vista, ens cal hidratar-los sovint i fer estones de descans de pantalles.

Considero oportú mencionar que hi ha tota una sèrie d’exercicis oculars que reforcen la musculatura dels ulls i que ajuden a recuperar la vista cansada, la vista tant de a prop com de lluny.

Un exemple d’exercici és el palmeig que ens serveix per a fer descansar els ulls de pantalles i de la llum artificial:

És molt important i necessari que quan anem a dormir,  els nostres ulls descansin de la llum de pantalles i de l’exterior, un mètode és fer el “palmeig”,  consisteix en posar les palmes de les mans tapant els ulls sense que no hi entri ni una espurna de llum, una vegada tenim les mans ben col·locades obrim els ulls i deixem-los oberts mirant la foscor durant uns cinc minuts, notarem com els nostres ulls estan més relaxats.

Posar la vista en l’horitzó del mar, de camps, del cel, també ens ajuda a relaxar i a fer un descans per els nostres ulls.

Fer exercicis de mirar lluny i a prop,  cap a dalt i cap a baix, d’esquerra a dreta i viceversa, de biaix de dreta a dalt a esquerra a baix i viceversa, ens ajuden a reforçar la musculatura dels ulls i a mantenir un bon estat ocular..

Aquí us deixo l’enllaç de la web de la doctora Ainhoa de Federico (Professora-Investigadora a laUniversitat de Toulouse, on ensenya Visió Natural) “Volver a ver claro”, en el que hi trobaràs 7 trucs per a relaxar-te i veure-hi millor, una guia pràctica amb 10 coses que has de saber per a cuidar els teus ulls, exercicis i articles molt interessants relacionats amb la cura del sentit de la vista:

https://volveraverclaro.com/7-trucos-para-relajarte-y-ver-mejor/

 

Aliments rics en nutrients per a mantenir un bon estat ocular

La nostra dieta mediterrània és en realitat una manera molt natural d’alimentar-nos, tenim al nostre abast tota un seguit de productes que ens proporcionen els nutrients necessaris per a mantenir una bona salut ocular i un bon estat de salut en general.

Hi ha una llista de nutrients adients per a resoldre aquesta problemàtica que reforcen la vista i arriben a millorar-la,  ajudant a reduir la pèrdua d’agudesa visual,  també la formació de cataractes i la degeneració macular.

Luteïna: és un pigment groc de la família dels carotenoides, és un potent antioxidant que protegeix els ulls de les radiacions solars fent de filtre,  la podem trobar en aliments com els espinacs, les bledes , carbassons, pastanagues, préssecs, albercocs, bròcoli, taronges, iema de l’ou, etc…

Zeaxantina: com la luteïna també és un pigment groc antioxidant, es troba en aliments com : els espàrrecs, el kiwi, la taronja, el mango, la iema d’ou, etc.

Vitamina A o retinol: El retinol és una forma de la vitamina A, prové dels productes d’origen animal, com el fetge de vedella, la iema de l’ou, la llet i derivats, etc.

La vitamina A té molt a veure amb els beta-carotens, ja que són els seus precursors, alguns dels aliments que en porten són el meló, la pastanaga, la papaia, els moniatos, la carbassa, el mango, i moltes verdures de fulles verdes.

Vitamina C:  antioxidant present en  productes de fulla verda i fruites de color taronja, com el julivert, bròquil, col de Brusel.les,  kale,  hiwi, meló, pinya, taronja, papaia, mango, pastanaga,

Vitamina E: és un gran antioxidant, els nutrients rics en aquesta vitamina són: oli de llavors de gira-sol, oli de germen de blat, oli premsat en fred d’oliva, llavors de xia, llavors de lli, llavors de sèsam, fruits secs, etc.

Flavonoides: els flavonoides són un potents antioxidants, rics en antocianines que donen el color blavós, vermellós,  a  fruites com són: les mores, els nabius, els gerds, les maduixes, les cireres, les figues, les magranes, etc.

Omega 3: són indispensables el consum d’àcids grassos EPA (àcid eicosapentaenoico) i  DHA (àcid docosahexaenoico) per millorar  la producció i secreció de les llàgrimes, també estan involucrats en la millora de la salut ocular en general, així tenim aliments com són el peix blau, marisc, algues, fruits secs, llavors, olis vegetals, alvocat, etc.

Molts d’aquests nutrients els podem trobar en forma de complements alimentaris, tot i que sempre és millor prendre aliments reals, si creus que en la teva dieta hi ha un dèficit d’algun d’aquests aliments i no saps si porten els nutrients necessaris per a mantenir una bona salut ocular, consulta’m, et puc ajudar!

Si vols fer un comentari sobre aquesta entrada, necessites resoldre algún dubte o donar la teva opinió, fes-ho aquí, t’escolto!