Recomanacions per la dieta

El nostre cos ha canviat, però continua sent únic i perfecte, i sí, podem fer canvis en la nostra alimentació per millorar el nostre estat de salut i possiblement perdre pes.

Si hem seguit una dieta equilibrada i natural tota la vida, potser no ens caldrà fer modificacions notables, però segurament sí que haurem de fer algun petit canvi per contrarestar els possibles trastorns i símptomes de la menopausa.

Recomanacions energètiques

A conseqüència de la disminució del metabolisme basal, les necessitats energètiques disminueixen, conseqüentment també hem de baixar la ingesta dels diferents nutrients i valorar quins són els més apropiats. 

Cada dona té unes necessitats específiques que depenen de diferents factors.

Aprendre a escollir adequadament els aliments que consumim ens ajudarà a estar millor amb el nostre organisme i també ens ajudarà a evitar malalties futures.

Per tant, hem de tenir en compte que quan parlem d’alimentació natural, és important aprendre les propietats dels diferents  nutrients essencials que porten els aliments, l’efecte energètic que tenen en l’organisme, conèixer quan és millor un determinat tipus d’aliment en funció de les nostres necessitats, de l’estació de l’any i de saber com ens sentim. 

També és fonamental conèixer la seva procedència i la qualitat del producte.

Només així, des del coneixement, aconseguirem modificar els nostres hàbits i arribar a un nou estil de vida que es mantingui amb el temps.

Recomanacions de glúcids, lípids i proteïnes

Per tenir una dieta equilibrada s’ha de distribuir correctament l’aportació de glúcids, lípids, proteïnes i fer una correcta combinació dels aliments tot seguint el nostre sentit comú.

A part de les mesures exactes dels macronutrients, podem suggerir fer un sol plat (plat de Harward per les vegetarianes) on s’integrin els hidrats de carboni, els lípids i les proteïnes.

Som nosaltres mateixes qui decidim què ens ve de gust ingerir i sabem si ens passem o quan mengem equilibradament.

El nostre plat ha de contenir, hidrats de carboni (verdures de tot tipus, cereals), proteïna vegetal (verdures, llegums, fruits secs, llavors) o animal (carn, peix, ous) i greixos monoinsaturats i poliinsaturats (oli d’oliva, alvocat, llavors, etc.) però com hem dit abans cal fer una bona combinació d’aquests nutrients.

Haurem de posar atenció en l’origen i la qualitat dels aliments que ingerim. No és el mateix menjar hidrats de carboni d’aliments provinents de farines processades i transgèniques que ingerir hidrats de carboni de farines de gra sencer sense processar i de cultiu ecològic, tant pel seu valor nutricional com pels diferents problemes inflamatoris, al·lèrgics, etc. que repercuteixen en la nostra salut.

Recomanacions de micronutrients (vitamines i minerals)

Els canvis principals de les necessitats de vitamines i minerals en la menopausa depenen de la simptomatologia de cada dona, però són sobretot de la ingesta de nutrients que porten calci i ferro.

La pèrdua progressiva de massa òssia requereix una aportació adequada de calci per tal de prevenir complicacions futures. Prioritzem les fonts de calci de procedència vegetal (fulles verdes, fruits secs, llavors) i del peix blau.

Prendre el sol entre 15 i 20 minuts al dia, fa que es sintetitzi la vitamina D i ens faciliti una millor absorció del calci.

En absència de la menstruació les pèrdues de ferro solen desaparèixer i la presència d’aquest mineral als nivells sanguinis millora, però no sempre és així.

Hidratació

Cal consumir 2 litres diaris d’aigua per combatre la sequedat de la pell, de les mucoses i dels òrgans interns: es poden  prendre en infusions, sucs, caldos, sopes, llets vegatals i aliments que contenen aigua.

Parlarem més detalladament de les necessitats dels diferents micronutrients a mesura que desenvolupem l’apartat dels canvis i els diferents símptomes de la menopausa.