Respira

RESPIRA és el nom que he volgut donar a aquest espai dintre de menopausamesvida, dedicat a la respiració conscient, us acompanyo a seguir un camí cap a l’autoconeixement amb la pràctica de la respiració i amb la curiositat d’anar buscant i aprenent com ens beneficia respirar menys i més lent.

RESPIRA és el títol d’un llibre escrit per James Nèstor,  parla de com la nostra capacitat de respirar ha canviat durant els llargs processos de l’evolució humana i de com la manera com respirem ha empitjorat des de la Revolució Industrial, parla de com ha anat canviant la fisonomia de la nostra mandíbula, del paladar, del nas, perquè hem deixat de mastegar bé, per la manera com ens alimentem, perjudicant la nostra respiració natural, parla de com retornar a respirar conscientment, de diferents tècniques que el propi autor ha anat experimentant durant anys, arribant a la conclusió de que:” La clau per aconseguir una respiració òptima-i per aconseguir tots els beneficis de salut, resistència i longevitat que comporta- és practicar per a fer menys inhalacions i exhalacions i per a inspirar un volum menor”. Respirar, però respirar menys.

He fet una aprenentatge molt personal que m’ha portat a voler compartir l’experiència de posar en pràctica la respiració conscient i lenta, que m’ha servit per alleugerir el dolor, i tenir moments de pau i tranquil·litat.

Posa-la en pràctica estirada al llit, quan surtis a passejar, dins del mar amb una temperatura baixa i arribar a sentir una escalfor molt agradable tot al voltant del teu cos, seguieix fent-la sempre, aprofundint i observant l’energia que es genera dintre teu..

Aquest benestar i energia s’aconsegueixen mitjançant la respiració del resar, sí, ho has llegit bé, la respiració del resar.

RESPIRAR=RESAR  RESAR=RESPIRAR

James Néstor en el seu llibre escriu:

“Un últim comentari sobre la respiració lenta. Es coneix també amb un altre nom: oració.¨ 

Quan els monjos budistes canten el seu mantra més popular, <<Om mani padme hum>>, cada expressió declamada dura sis segons, amb sis segons per a inhalar abans de que el càntic torni a començar. El càntic tradicional del Om, el <<so secret de l’univers>> usat en el jainisme i altres tradicions, tarda sis segons en ser cantat, amb una pausa de sis segons per tornar a prendre aire.

El càntic <<Sa ta na ma>>, una de les tècniques millor conegudes del ioga Kundalini, també tarda sis segons en ser entonada, seguit per sis segons per a inhalar. Després hi ha les antigues posicions hindús de mà i llengua anomenades mudres. Una tècnica dita khechari, destinada a fomentar la salut física i espiritual i a superar les malalties, implica col·locar la llengua per sobre del vel del paladar de manera que estigui apuntant cap a la cavitat nassal. Les respiracions profundes i lentes fetes durant el Khechari duren sis segons cada una. Japonesa, africana, hawaiana, nativa americana, budista, taoista, cristiana: totes aquestes cultures i religions desenvolupen d’alguna manera les mateixes tècniques d’oració, que requereixen els mateixos patrons de respiració. I probablement totes es van beneficiar del mateix efecte tranquil·litzant.

<<Creiem que el rosari pot haver-se desenvolupat en part perquè sincronitzava amb els ritmes cardiovasculars (ones Mayer) inherents i, per tant infonia una sensació de benestar; i pot ser una major receptivitat al missatge religiós>> Dit d’una altra manera; les meditacions, l’Avemaria i desenes de pregaries més que havien estat elaborades durant els últims milers d’anys no eren quelcom infundat.

“Respirar cura, sobretot si es practica a 5.5 respiracions per minut.”

És per això que he preparat cinc vídeos, d’un, dos, tres, quatre i cinc minuts per anar exercitant la respiració de les sis respiracions per minut.

RESPIRA 1 MINUT

En el primer vídeo, que dura un minut, fem sis respiracions, la primera: inhalem pel nas durant cinc segons, omplint primer l’estómac i pujant omplint els pulmons, i exhalem pel nas durant cinc segons més, buidant l’estómac i després els pulmons, fem cinc respiracions més fins a arribar al minut.

Durant uns dies, repeteix les respiracions del 1er vídeo. Te n’adonaràs que al principi, contaràs les inhalacions i exhalacions, però que amb la pràctica podràs gaudir del so relaxant del mar sense haver de contar, també pots incorporar algun mantra o senzillament repetir alguna paraula de gratitud a la vida en forma de pregaria, per a tu, per la pau del món, per alleugerir un dolor corporal, pel què tu vulguis,

Utilitza aquesta respiració quan tinguis un moment de nerviosisme o strés, et sentis trista o alegre, o pel plaer de respirar i sentir-te viva!

Ho pots fer en qualsevol moment del dia i en el lloc on et vingui de gust.

 

RESPIRA 2 MINUTS

En el segon vídeo, que dura dos minuts, fes sis respiracions, la primera: inhala pel nas durant cinc segons, omplint primer l’estómac i pujant omplint els pulmons, i exhala pel nas durant cinc segons més, buidant l’estómac i després els pulmons, repeteix cinc vegades més, acabat el primer minut, segueix fent les mateixes inhalacions i exhalacions fins arribar al minut dos.

Repeteix varies vegades el vídeo dels dos minuts, quan ens despertem pel matí, abans d’anar a dormir, o durant el dia, exercitem la respiració lenta, anem introduint la imatge i el so del mar com a moment per a relaxar-nos i agrair en forma de pregària el moment que ens dediquem a nosaltres mateixes.

 

RESPIRA 3 MINUTS

En el tercer vídeo, que dura tres minuts, fes sis respiracions, la primera: inhala pel nas durant cinc segons, omplint primer l’estómac i pujant omplint els pulmons, i exhala pel nas durant cinc segons més, buidant l’estómac i després els pulmons, repeteix cinc vegades més, acabat el primer minut, segueix fent les mateixes inhalacions i exhalacions fins arribar al minut dos i tot seguit respira fins al minut tres.

Si notes que et mareges, para una estona, i comença de nou, poc a poc aniràs agafant l’amplitud d’aquest tipus de respiració lenta i agrairàs la pràctica i la sensació de pau que et reporta.

 

 

RESPIRA 4 MINUTS

En el quart vídeo, que dura quatre minuts, fem sis respiracions, la primera: inhalem pel nas durant cinc segons, omplint primer l’estómac i pujant omplint els pulmons, i exhalem pel nas durant cinc segons més, buidant l’estómac i després els pulmons, repetim cinc vegades més, acabat el primer minut, seguim fent les mateixes inhalacions i exhalacions fins arribar al minut dos i tot seguit respirem fins al minut tres i després el quatre.

Si has arribat fins aquí, sentiràs com n’és de reconfortant fer aquestes respiracions, com pots portar la teva ment cap a la contemplació del mar i sentir el so del mar en moviment, com pots portar la teva ment cap a la meditació, o cap a la pregaria de la manera que tu prefereixis.

 

RESPIRA 5 MINUTS

En el cinquè vídeo, que dura cinc minuts, fes sis respiracions, la primera: inhala pel nas durant cinc segons, omplint primer l’estómac i pujant omplint els pulmons, i exhala pel nas durant cinc segons més, buidant l’estómac i després els pulmons, repetim cinc vegades més, acabat el primer minut, seguim fent les mateixes inhalacions i exhalacions fins arribar al minut dos i tot seguit respira fins al minut tres i després el quatre, fins arribar al minut cinc.

Amb la pràctica arribem lluny, respirant lent i menys, pregant, meditant.

En cinc minuts de respiració conscient lenta, ens adonarem de la facilitat en què hem après a respirar més a poc a poc i també a respirar menys, de que podem experimentar amb la nostra pròpia respiració, per exemple- inhalant menys aire i exhalant-ne més-, o sigui, emprant menys segons en inhalar i més en exhalar, de com ens sentim amb més energia i alhora amb més serenitat, de com podem aprofundir en la meditació perquè la nostra respiració ens hi porta, també en la pregaria i en el nostre estat físic, mental, emocional i espiritual.

La menopausa en l’Ayurveda (3ª part)

La menopausa en l’Ayurveda (3ª part)

La menopausa en l’Ayurveda (3ª part)Remeis per a la simptomatologia de la menopausa En la medicina Ayurveda hi ha moltes plantes que són beneficioses per a la dona en l’etapa de la menopausa, depenent de com està passant aquesta etapa cada dona podrà fer-ne ús, sempre...

La menopausa en l’Ayurveda (2ª part)

La menopausa en l’Ayurveda (2ª part)

La menopausa en l’Ayurveda (2ª part)Hi ha una relació intrínseca de la constitució o prakruti de la dona amb l’etapa de la menopausa. Depenent de com s’ha tingut el cicle menstrual es considerarà la nostra etapa en la menopausa. Si de joves hem tingut un Pitta dosha...

La menopausa en l’Ayurveda (1ª part)

La menopausa en l’Ayurveda (1ª part)

La menopausa en l’Ayurveda (1ª part) Des de la medicina Ayurveda, es considera que cada dona és diferent i com a tal, així s’ha de tractar, com a ésser únic que és. Els doshas influeixen en la dona en l’etapa de la menopausa, com ho fan al llarg de tota la nostra...

Ritual Meditació per estimular el xacra Manipura

Ritual Meditació per estimular el xacra Manipura

RITUAL MEDITACIÓ PER ESTIMULAR EL XACRA MANIPURA  Xacra del plexe solar Manipura El xacra Manipura situat en el plexe solar quan està estimulat en harmonia ens ofereix capacitat de distinció, pertinença en els pensaments, mentalitat oberta i comprensió...

El dol en la menopausa

El dol en la menopausa

El dol en la menopausa La transmutació en la menopausa Les dones formem part de la natura cíclica, dels cicles de la lluna, de les estacions, dels punts cardinals, dels elements En aquesta etapa de les nostres vides entrem a formar part de l’arquetip de la dona...