Fogots
Em banyo al mar, em sento viva, nedo, em fusiono amb l’aigua salada, així ho sento, pura natura, calma, benestar, quin goig!.
Entra el vent de tramuntana, comença a bufar i m’apropo a les roques per sortir, una esbotzada m’empeny, -em puja un foc intens des del pit dins del mar-, peta contra les roques i jo amb ella, pura energia, incontrolable, després torna la calma, tot està bé.
Sufocacions
Les sufocacions són un trastorn vasomotor. Apareix com una sensació sobtada de calor a la cara, coll, pit, acompanyada d’enrogiment de la pell, augment de la temperatura corporal i sudoració. Afecta al 85% de les dones i pot durar anys.
Amb la caiguda dels nivells d’estrògens disminueix l’alliberament de serotonina i noradrenalina cosa que provoca alteracions de la regulació de la temperatura corporal. Aquesta activitat es duu a terme a l’hipotàlem que actua com a centre neurològic de la termoregulació.
Per tant podem dir que els fogots estan produïts per la manca d’activació d’un receptor de la serotonina a nivell de l’hipotàlem.
Els fogots són un dels símptomes més visibles i força desagradables, perquè queden fora del nostre control voluntari, apareixen en qualsevol moment i hem d’aprendre a conviure-hi.
La disminució d’estrògens no es pot revertir, però sí que podem obtenir beneficis pel nostre metabolisme i l’estat de salut general si tenim cura de l’alimentació i dels nostres hàbits de salut.
Tant a l’hivern com a l’estiu passem de la calor a la suor freda. En aquests moments si poguéssim ens treuriem tota la roba. Passem vergonya pel fet de pensar que els altres noten què ens passa quan allò que ens passa és la cosa més natural del món. Hem de prendre consciència, per tant, que les sufocacions formen part del moment de la nostra vida en el qual vivim i no hem de témer res. Sabem perquè ens passa, tenim eines per alleugerir-lo, ho hem d’acceptar i parlar-ne lliurement. Normalitzar aquest símptoma és feina de totes les dones, doncs fem-ho!
Sóc una defensora del ventall, m’encanta, n’hi ha de tan bonics
Hi ha aliments rics en fitoestrògens que ens poden ajudar a alleugerir aquests símptomes com ara els llegums, en especial la soja, vegetals de fulla verda, l’all, fruits vermells com els gerds, etc. Introduir aquests aliments a la nostra dieta poden tenir beneficis per millorar la simptomatologia associada al climateri.
Algunes plantes actuen en la zona de la termoregulació hipotalàmica i disminueixen els fogots i la suor nocturna. Són algunes de les opcions naturals que tenen activitat serotonèrgica i activen el receptor de l’hipotàlem.
Tenim al nostre abast la sàlvia, la valeriana, la borratja, el lli, l’oli d’onagra, la regalèssia, etc.
Altres plantes que podeu trobar en herbolaris o farmàcies especialitzades són: el Dong quai (Angèlica sinensis), el kudzu, kava, Black cohosh (Cimifuga racemosa).
La sàlvia és la planta remeiera per excel·lència per alleugerir els símptomes de la menopausa, sobretot els fogots i la sudoració.
Si aneu a l’apartat de Fitoteràpia, trobareu informació sobre la sàlvia i remeis casolans.
En l’apartat d’Aromateràpia, trobareu com preparar una sinergia amb olis essencials adequats per a les sufocacions i la sudoració corporal.
Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada. Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.