Què és la menopausa

La menopausa és una etapa més de la vida de la dona.

No és una malaltia.

Entrem en un nou estat fisiològic en què hi ha canvis a l’organisme.

La menopausa marca el final d’una etapa que cal saber dirigir cap a altres objectius igualment interessants per a la dona.

La menopausa, terme derivat del grec, men (mes) i pausis (aturada), com bé sabeu, és la interrupció permanent del cicle menstrual, en què apareixen canvis somàtics, hormonals i psicològics, que afecten tant a l’aparell genital  com altres parts de l’organisme.

De manera gradual hi ha un descens en la producció d’òvuls i de les hormones femenines principals (estrògens i progesterona) fins a la disminució completa de la fertilitat. 

Durant l’etapa de la vida fèrtil l’ovari produeix dos tipus d’hormones, els estrògens i la progesterona, que actuen en diferents sistemes de l’organisme, l’aparell genital, la bufeta urinària, el cor, l’aparell circulatori, la pell, el sistema nerviós central i en l’estat psicològic i emocional.

Els ovaris tenen una dotació fol·licular que està determinada des del naixement i que va disminuint al llarg de la vida reproductiva de la dona fins l’arribada de la menopausa. Amb els anys es va esgotant la reserva fol·licular ovàrica, i això es tradueix en una pèrdua de la capacitat de l’ovari per produir hormones.

En aquesta etapa sentim parlar sovint del climateri, però, què és?

El climateri és el període que va des de l’etapa fèrtil a la situació de repòs ovàric que compren tres fases:

La Perimenopausa

Etapa prèvia al cessament de la menstruació, comencen les alteracions del cicle i diferents símptomes. A l’etapa premenopàusica ens trobem amb un dèficit de progesterona però amb nivells d’estrògens normals, i es produeixen alteracions menstruals i cicles irregulars no ovulatoris que s’alternen amb cicles normals. L’ovari també secreta una proporció petita d’hormones masculines (androstenediona i testosterona), que es transformen en estrògens al fol·licle ovàric.

La Menopausa

Cessament definitiu de la menstruació. A l’arribar la menopausa, quan ja no hi ha fol·licles, aquesta transformació té lloc al teixit adipós, augmenta amb l’edat i amb la obesitat.

La Postmenopausa

Alteracions causades pel dèficit hormonal. A la  postmenopausa hi ha un dèficit de progesterona i també d’estrògens.

L’edat d’inici del climateri se situa entre els 45-50 anys, però pot variar segons alguns factors:

C

Genètics: predisposició familiar o genètica

C

Geogràfics: en els països càlids sol aparèixer més tard.

C

Nivell socioeconòmic: en països amb nivells socioeconòmics baixos, la menopausa sol ser més precoç, gairebé 10 anys abans, d’aquí la importància d’una bona alimentació.

C

El tabaquisme i l’alcohol: aquestes dues adiccions alteran l’edat de l’inici i comporten tota una llarga sèrie de problemes per a la salut.

C

Sobrepès i obesitat: L’excés de pes també pot accelerar l’inici de la menopausa, accentuant els símptomes.

C

L’estrés emocional i els problemes psicològics.

C

Fruit d’una malaltia, l’ús de medicaments o bé el resultat d’una operació.