Àcids grassos essencials

Què són els àcids grassos essencials?

Els àcids grassos essencials (AGE) son greixos poliinsaturats indispensables pel bon funcionament del nostre organisme, que el nostre cos no pot fabricar  i els hem d’obtenir dels aliments.

És important en la nostra dieta, mantenir un bon equilibri entre els àcids grassos insaturats i els àcids grassos saturats, quelcom que costa d’aconseguir.

 

Actualment, hi ha àcids grassos que són considerats ingredients funcionals, concretament, són:

Àcids grassos omega-3

Principalment, l’àcid alfalinoleic, l’àcid eicosapentanoic (EPA) i l’àcid docosopentanoic (DHA).

Es troben en peixos (les quantitats més elevades, en peix blau) i a l’oli de colza i de soja.

La indústria alimentària utilitza aquests àcids per a enriquir alguns productes, com la llet, els ous i alguns productes carnis.

El consum d’àcids grassos omega-3 s’ha relacionat amb un descens dels nivells plasmàtics de triglicèrids i VLDL, a causa de la inhibició de la síntesi hepàtica d’aquests lípids, i amb una acció positiva sobre la inflamació i el càncer.

Àcids grassos omega-6

Principalment, l’àcid linoleic i l’àcid araquidònic.

Es troben a l’oli de blat de moro, de gira-sol i de cacauet, i al germen del blat. Són estimulants dels sistema immune, vasoconstrictors i coagulants; també tenen propietats antiinflamatòries.

Àcid gras omega-9

Es consumeix sobretot en forma d’oli d’oliva, i representa el 79% del total. En la composició, també hi ha altres components minoritaris, entre els quals destaquen compostos fenòlics, el tocoferol i els esterols. Les accions beneficioses de l’oli d’oliva són principalment cardiovasculars, pels efectes que té sobre la composició lipídica (colesterol) i antitrombòtica, la inhibició de la formació de la placa d’ateroma i la disminució de la pressió sanguínia.

Un consum adequat i regular de l’omega 3-6-9 com a complement alimentari pot contribuir a controlar el nivell de colesterol LDL en l’organisme.

L’oli de lli conté fins un 90% d’àcids grassos insaturats dels quals té un 55% d’omega 3 i quantitats significatives d’omega 6 i omega 9.

Àcid gras omega-7

Poc conegut, l’omega-7, àcid palmitolèic, té un important paper en la funció de la pell i les mucoses, sent una de les substàncies principals dels lípids de la pell.

L’oli d’espí groc (Hippophae rhamnoides) presenta un alt contingut en vitamines antioxidants i és ric en omega-7. S’aprecia com a complement alimentari sobretot pels seus efectes humectants.

Fitoesterols

Són esterols vegetals, és a dir, molècules esteroïdals similars al colesterol animal. Es troben de manera natural a les llavors de les lleguminoses. Se’n coneixen més de quaranta, encara que el que s’ha estudiat més àmpliament és el beta-sitosterol. Aquests ingredients funcionals  s’afegeixen a aliments com la llet, el iogurt i les margarines. La principal propietat que se li atribueix és la reducció del colesterol LDL, en individus moderadament hipercolesterolèmics, sense que resulti afectat el colesterol HDL ni el nivell de triglicèrids. També tenen funcions antiinflamatòries, antitumorals, fungicides i bactericides.

 

Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada! Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.