Intolerància a la lactosa

Més d’un 70% de la població mundial és intolerant a la lactosa, els països que menys en presenten són els països del nord, on fa més fred i tenen poques hores de llum solar.

La lactosa és un sucre que només es troba a la llet dels mamífers com la de vaca, d’ovella, de cabra, també a la llet materna.

La llet és un aliment ric en macronutrients (proteïnes, hidrats de carboni, greixos), minerals com el calci, el magnesi, potassi i fòsfor, vitamina D.

Els productes làctics que contenen lactosa són la llet, el iogurt, la mantega, el formatge, la nata, el mató i d’altres com la beixamel, cremes, xocolata, flams, productes processats, brioixeria, etc.

Quan naixem, en el nostre intestí prim tenim un enzim anomenat lactasa, que se n’ocupa de metabolitzar la lactosa en dos components, la glucosa i la galactosa,  per poder ser absorbits i passar al rec sanguini.

Els nadons que es nodreixin amb llet materna, solen tolerar bé la lactosa, tot i que normalment després de la infantesa disminueix  la seva producció  i en molts casos desapareix.

Cal esmentar que també hi ha nadons que neixen amb molt poc o sense  lactasa i que han de deixar de prendre la llet materna per passar a la llet sense lactosa.

Causes principals de la intolerància a la lactosa

País d’origen de la persona, la nostra herència genètica, estat de la nostra flora intestinal, hàbits de vida.

Una altra causa de la intolerància a la lactosa podria ser que des de certa edat, com s’ha esmentat abans, ja no necessitem més l’aportació de làctics i l’enzim lactasa desapareix, però seguim ingerint llet i els seus derivats sense poder-la digerir i absorbir. De moment encara no hi ha una resposta clara.

 

Simptomatologia de la intolerància a la lactosa

Els símptomes principals i més clars a relacionar són la inflamació intestinal i abdominal, acidesa, punxades i dolor abdominal, restrenyiment o diarrea, femta pastosa, meteorisme, aerofàgia, eructes, nàusees, vòmit, mal de cap, fatiga, angoixa, etc.

Tota aquesta simptomatologia en la menopausa es manifesta amb freqüència, normalment sense saber-ne la seva procedència, alguna deguda al desequilibri hormonal, el cert és que es pot confondre perfectament amb malalties del sistema digestiu i altres alteracions, a més d’afectacions de l’estat d’ànim i emocional.

Quan la flora intestinal pateix un desequilibri i no està en bon estat de salut, la lactosa no és absorbida en l’intestí prim i passa a l’intestí gros, arribant al còlon sencer, provocant una fermentació que afectarà a la seva microbiota fent acidificar el seu entorn, pot arribar a ser una de les causes de còlon irritable, malaltia de Crohn, permeabilitat intestinal, candidiasi intestinal, sobrecreixement bacterià de l’intestí gros, etc.

Recomanacions per saber si ets intolerant a la lactosa

Si tens alguna simptomatologia exposada anteriorment

Comprova si quan prens làctics sents inflamació i malestar

Visita un professional del tracte digestiu

Demana que et faci una analítica de femta

Demana fer el test de l’alè

 

 

Recomanacions per alleugerir la simptomatologia

Pren-te un temps per a tu

Deixa l’estrès de banda

Deixa de prendre aliments làctics i els seus productes derivats fins que no tinguis un diagnòstic clar i puguis comprovar per tu mateixa el què et va o no va bé

Menja aliments ecològics, de temporada i de proximitat

Ingereix les verdures cuites

Procura no prendre fibra en excés

Deixa de menjar processats i aliments que no són naturals

Mastega bé, menja conscientment

Estigue’t en silenci mentre menges

Beu una estona abans o després de menjar per facilitar la digestió

Controla la combinació dels aliments

Observa quins aliments et produeixen gasos i malestar abdominal, deixa de consumir-los per un temps

Prem prebiòtics i probiòtics presents en el iogurt, per restablir la teva flora intestinal. (Són làctics però creen un benefici a la nostra microbiota intestinal), si veus que et senten malament, deixa-ho

Hi ha suplements en pastilles de l’enzim lactasa, necessites saber la quantitat que n’has de prendre, consulta amb una professional, no és adequat per a totes les persones, ni beneficia a tothom

Pren infusions de fonoll, comí i coriandre, passada ½ o 1 hora després dels àpats

Hi ha alternatives als productes làctics, com són els formatges vegans (d’anacards, nous) les llets vegetals (ametlla, avellana, arròs, coco, civada, soja), iogurts vegetals, etc.

Experimenta quins aliments et senten bé i quins no tant

Demana ajuda

Cuida’t!

 

Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada! Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.