Alteracions psíquiques

Per què?

Per què aquest nus a la gola,  aquesta pressió al mig del pit, aquesta tristesa que arriba i se’n va, per què m’enfado tant? Per què? Vull parlar i les paraules surten mudes des del meu pensament, vull respostes des del cor a dubtes que no sé preguntar i a vegades no m’atreveixo a fer.

 I aquesta por, d’on ve!

Alts i baixos que venen i van, grops, xàfecs, ratxes de vent, quietud, serenor, brisa marina, sol que ens escalfa i tu enmig de tot, vivint!

Alteracions psíquiques

Des de l’inici del climateri, el descens progressiu d’hormones o a vegades el descens precipitat ens fa una mala passada que ens du a canviar el nostre estat d’ànim i ens altera psicològicament. Ens podem sentir irritables, angoixades, tristes, podem patir depressió, tots símptomes relacionats amb el dèficit d’estrògens, mentre que la presència d’andrògens es manté.
Degut a aquest canvi hormonal altres hormones també es veuen afectades, com la serotonina, nomenada hormona de la felicitat que te un paper molt important en l’estat emocional, per a produir serotonina, l’organisme necessita un precursor, el triptòfan, també hi està implicada la melatonina, si no s’aconsegueix tenir un son reparador, el nostre estat psicològic també se’n resen.
Cal destacar la tirosina, aminoàcid no essencial, precursora de les hormones de la tiroides com la tiroxina, de catecolamines com la dopamina (neurotransmisor de la motivació), l’adrenalina i la noradrenalina (precursores de l’estat d’alerta i de l’estrès) i la melanina.
Cuidem la nostra alimentació, i sobretot tinguem present que els nostres intestins absorbeixen bé tots els nutrients que ingerim.
Les hormones tenen un paper molt important en el nostre estat psicològic però el nostre entorn social, familiar, el nostre temps d’oci, l’alimentació i l’estat de salut també en són components importants.
La simptomatologia pot variar molt d’unes dones a les altres, les alteracions psíquiques afecten a la meitat de les dones durant tot el procés del climateri.

Sentim que amb el pas del temps, com és natural, ens anem fem grans, el nostre cos va canviant, a vegades amb problemes físics amb els què conviure, d’altres amb ple estat de forma.
És necessari esmentar que una de les dificultats amb què ens podem trobar, és en la relació amb la parella (si se’n té), pot resultar complicada si no ens comuniquen prou bé i no s’explica el què ens passa, el per què i que segurament tot té una solució, s’ha de demanar ajuda, que ens acompanyin per entendre’ns millor, sigui a la nostra parella, amistats o terapeutes.
Un altre punt important és la síndrome del niu buit, els fills es fan grans, se’n van de casa per anar a estudiar a la universitat, o se’n van a l’estranger, o tenen la necessitat d’independitzar-se, els trobem a faltar, sovint la casa ens cau a sobre, tenim més temps per a nosaltres mateixes i l’hem d’omplir però no amb tristesa ni solitud, tot i que en l’actualitat l’edat de tenir el primer fill cada vegada és més tardana i segurament els fills encara siguin a casa quan s’entra en el climateri, i també se’n vagin molt més tard, tot va canviant.
La vida se’ns presenta com una nova aventura per re-descobrir-nos, primer per l’experiència que tenim viscuda i segon perquè la vida és massa curta per quedar-nos plegades de braços veient com passen els dies.
Si ens trobem a l’inici del climateri, i estem ben informades, passarem per aquesta etapa amb eines suficients per afrontar-les, sentir-nos bé i amb plenitud.

Eines per a superar les alteracions psíquiques

Fes un bon descans nocturn
Nodreix-te amb aliments sans i si pots dedica temps a cuinar-los
Omple el teu temps lliure amb activitats que t’agradin i que sempre hauries volgut fer.
Llegeix, escolta música, ves al teatre, al cinema, estudia idiomes, astrologia, música, comença una carrera, etc.
Sigues creativa, fes manualitats (treballa el fang, dibuixa, aprèn a cosir, fes bricolatge, etc…)
Fes esport i activitat física a l’aire lliure, practica ioga, pilates, senderisme, natació, balla, etc.
Estigues en contacte amb la natura
Fes el teu hort, planta herbes remeieres
Medita
Riu
Sigues positiva
Viu el moment
Busca temps per estar amb les amigues
Si tens parella, fes que la vostra relació sigui sana i amb molta complicitat
Gaudeix dels fills quan vinguin a casa
Cuida dels teus pares si els tens
Cuida’t i estima’t!
I si necessites ajuda, demana-la:)!

Si vols fer un comentari sobre aquesta entrada, necessites resoldre algún dubte o donar la teva opinió, fes-ho aquí, t’escolto!