Probiòtics

Abans d’explicar què són els probiòtics i la seva funció, és interessant saber què és la microbiota intestinal.

 

La microbiota intestinal és la barrera de microorganismes que resideixen a la mucosa de l’intestí, principalment bacteris i llevats, que afavoreixen l’assimilació de nutrients i reforcen el sistema immunitari com a primera barrera per a neutralitzar els microorganismes patògens que hi arribin amb els aliments. Com més sana i més abundant és la microbiota típica de la mucosa, més treballa per convertir nutrients en substàncies assimilables, i més activa és contra la colonització per patògens de l’intestí i la posterior infecció sobre altres sistemes. Només una quantitat petita de microbiota amiga és capaç d’arribar a l’intestí, mentre que la resta serveix d’aliment a les colònies residents. Aquesta característica permet que arribin a l’intestí només els organismes aptes, mentre que la resta sucumbeix a l’extrema acidesa dels sucs gàstrics i a l’acció de la bilis.

Què són els probiòtics?

Els ingredients probiòtics són aquells que contenen microorganismes vius que afecten de manera beneficiosa l’equilibri microbià de la flora intestinal, i milloren així l’estat nutricional del nostre organisme i el protegeixen de les malalties.

Un aliment probiòtic a part de ser beneficiós, perquè pugui considerar-se útil, ha de complir els següents criteris:

Ha de ser produït de manera viable i a gran escala

S’ha de mantenir viu i estable durant l’ús i emmagatzamen

Ha de sobreviure en l’ecosistema intestinal

Els ingredients prebiòtics solen ser, generalment, bacteris que pertanyen als gèneres següents:

Lactobacilli (L. Acidophilus, L. Casei, L. Delbrueckii bulgaricus, L. Reuteri, L. Brevis, L. Cellobiosus, L. Curvatus, L. Fermentum, L. Plantarum)

Bifidobacterium (B. Adolescentis, B. Bifidum, B. Longum, B. Infantis, B. Animalis, B. Thermophilum)

Cocos grampositius (Lactococus lactis cremoris, Streptococus slivarius them, Enterococus faecium, Streptococus diaacetylactis, Streptococus intermedius)

Sacharomyces (Sacharomyces boulardii)

Algunes espècies de lactobacils i bifidobacteris són usades industrialment per a produir llets fermentades, com el iogurt, el Kefir, formatges, etc., cal esmentar que degut al procés al qual han estat exposades, sobretot per les altes temperatures, perden el seu valor beneficiós com a probiòtic.

També tenim l’opció d’abastir-nos de productes fets artesanalment per nosaltres mateixes o per un productor artesà de confiança.

Altres probiòtics els podem obtenir de la fermentació d’aliments vegetals, com el xucrut, el kimchi, el miso, tempeh, etc. Aquests productes processats industrialment també perden els beneficis com a probiòtics.

 

És motivador i fàcil, si es disposa de temps i ganes, aprendre a fer aliments vegetals fermentats, des de xucrut, formatges vegans i làctics com iogurts i Kefir, amb la certesa de que disposem dels beneficis que ens atorguen els probiòtics que necessita la nostra microbiota per estar sana i que són 100% naturals.

En el mercat existeixen suplements de probiòtics de venda en farmàcies, parafarmàcies, botigues ecològiques, herboristeries.

Demaneu assessorament a una professional per saber si els necessiteu, com i quan els heu de prendre i per assegurar-vos que els probiòtics siguin de bona qualitat i de que arribin vius al vostre intestí.

 

Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada! Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.