Tractament Hormonal Substitutiu (THS)

Perquè els nivells d’estrògens baixin de manera esglaonada i els símptomes siguin més lleugers, la medicina tradicional ens ofereix, sota prescripció mèdica, el THS (Tractament Hormonal Substitutiu) que consisteix en l’administració d’estrògens sols o amb combinació de progesterona. S’administra per via oral en pastilles, per via transdèrmica amb pegats, òvuls vaginals. 

Amb el THS es pretén controlar la simptomatologia, disminuir el risc de malalties cardiovasculars i evitar la pèrdua de massa òssia. Tot i tenir molts efectes secundaris i  contraindicacions, és un tractament molt eficaç per algunes dones, però hi ha estudis que indiquen que hi ha probabilitats que pugui augmentar el risc de càncer de mama o d’úter i de patir trombosi.

Actualment es pot fer un càlcul genètic individualitzat del factor de risc de cada dona.

Quan augmenta el nivell d’estrògens a la sang, la dona nota una millora en l’estat d’ànim, en la hidratació de la pell, en la hidratació de la mucosa vaginal i dels ulls, es redueixen els fogots, el colesterol s’ajusta, els ossos absorbeixen més bé el calci i es prevé l’osteoporosi, millora la concentració i  la memòria, i també la circulació sanguínia, etc.

Hi ha dones que només necessiten una alimentació rica en fitoestrògens i potser un reforç amb suplements naturals ( soja, sàlvia, vitamines i minerals, altres plantes, etc.) que també optimitzen el nivell d’estrògens.

Suplementació pels fogots

A part del THS (tractament hormonal substitutiu) del que s’ha parlat anteriorment, hi ha tota una sèrie de plantes riques en fitoestrògens* que ens ajuden a moderar els fogots i la sudoració excesiva, així tenim la sàlvia, el vitex, el trèvol vermell, la regalèssia, l’userda, l’onagra, l’angèlica sinensis, el bolet reichi, el kudzu, que podem trobar en càpsules, pastilles, o en pols de manera individual o en sinergia entre diferents plantes.

Podem trobar-les en qualsevol farmàcia, parafarmàcia, herboristeries i botigues ecològiques de productes alimentaris.

*Els fitoestrògens són mol.lècules vegetals amb una estructura química similars als estrògens humans que poden millorar la simptomatologia associada al climateri com les sufocacions i tenen efectes positius sobre el sistema cardiovascular.

Et convido a fer un comentari sobre la suplementació del THS o sobre la suplementació de plantes. Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.