Lliure elecció

Ha llegit un article sobre disruptors endocrins, de com afecten a la salut hormonal i la repercussió que tenen en els cabells.
Ha après a fer un xampú amb productes 100% naturals, li sembla haver recuperat la força i la brillantor perduda.
Ara es tenyeix amb henna i deixa passar cada vegada més temps entre els tints.
Va veient el seu color i com se li comencen a veure els cabells grisos, però no aguanta gaire temps i es tenyeix de nou.
Pensa com li agradaria deixar-se el color natural amb les tonalitats dels grisos i blancs barrejats, però no gosa, a la seva parella no li acaba de fer el pes, diu que la farà més gran.
En té ganes però li fa por veure’s massa diferent i no agradar-se, esperara una mica més.
Cada dia veu més dones que es deixen els cabells amb el seu color natural, cada vegada l’entusiasme més la idea de deixar de tenyir-se.
L’elecció ha de ser seva, és lliure de triar si vol seguir tenyint-se o no, ningú ho pot fer per ella, només ella decideix.
Ànims!

Afebliment de cabells i ungles

Els cabells perden força, comencen a tornar-se grisos i blancs, la seva caiguda, la pèrdua de brillantor són uns dels símptomes que es presenten en la menopausa, juntament amb l’afebliment i trencament de les ungles. Pensem que en qualsevol etapa de la nostra vida ens cauen una mitjana de cent cabells al dia, però durant el climateri i més tard en la post menopausa els cabells ens cauen amb més quantitat, es tornen més febles.
Cal fer esment que a la tardor hi ha una major caiguda de cabell que després es recupera.
Actualment portem tant els cabells com les ungles al ritme que marquen les tendències, maltractem les ungles amb capes i capes d’esmalt que no les deixen respirar, els cabells passen per mil tractaments per tenir-los llisos o ben rissats, amb temperatures que els cremen i productes que fan perdre la seva naturalitat, i amb els anys, cabells i ungles emmalalteixen, és un plus a afegir al climateri i al pas del temps.
El cabell i les ungles estan formats per una proteïna anomenada queratina que fa que tinguem un creixement adequat, que es mantinguin forts i resistents.
Amb l’edat el nivell de producció de queratina disminueix, per tant, s’ha de començar a fer prevenció abans de que apareguin els primers símptomes.
Per mantenir uns cabells i ungles en un estat saludable hem de mantenir una dieta rica en nutrients i micronutrients i la certesa de que els absorbim de manera adequada.
Cuidem els nostres cabells i ungles de forma més natural.

Nutrients i micronutrients:

Proteïnes d’origen vegetal (llegums, fruits secs, bolets, algues, etc), d’origen animal (carn, peix, ous, làctics i derivats) si pot ser de procedència ecològica i de proximitat.
Minerals
El silici, un mineral essencial pel nostre organisme, ajuda a la formació del col·lagen, també implicat en cabells i ungles. Tots els vegetals contenen silici, però sobretot els cereals integrals, i plantes remeieres com la cua de cavall.
El zinc, mineral indispensable que participa en la síntesi de la queratina, el trobem en el marisc (ostres, cloïsses), nous, bolets, peix blau, llegums, ous, germen de blat, carns magres, el seu dèficit pot provocar una disminució de la massa capil·lar i el seu debilitament, el mateix passa amb les ungles.
El ferro, la pèrdua de cabell, les ungles fràgils i pàl·lides com també la pell ens indiquen un possible dèficit de ferro, indispensable per a la creació d’hemoglobina, proteïna encarregada de transportar l’oxigen per tot el cos.
Trobem el ferro hemo en carns vermelles, vísceres, etc., el ferro no hemo en verdures de fulla verda i llegums, el ferro d’origen animal és de més fàcil absorció que el d’origen vegetal.
Els aliments rics en vitamina C contribueixen a una millor absorció del ferro, presents en fruits cítrics, maduixes, pinyes, pebrot vermell, tomates etc.
Les begudes com el te, el cafè, les begudes gasoses, inhibeixen la bona absorció del ferro, com també els medicaments antiàcids.
El sofre, mineral que també contribueix en la síntesi de la queratina. Els aliments rics en sofre són els ous, la llet i derivats, cereals integrals, el llevat de cervesa, es recomana prendre aliments rics en vitamina C per a una millor biodisponibilitat i absorció d’aquest mineral.
El iode contribueix a un bon creixement de cabell i a mantenir-lo fort, el trobem en major quantitat en peixos i marisc.
El magnesi i el calci, minerals indispensables per la bona salut de cabells i ungles, per a mantenir-los forts i resistents.
El magnesi el trobem en fruits secs, com les ametlles, nous, avellanes, en cereals integrals, llevat de cervesa, germen de blat, etc.
El calci el trobem en llavors com el sèsam, fruits secs, algues, verdures de fulla verda, etc.
Vitamines
Les vitamines del grup B són les més necessàries per a un bon estat i manteniment de cabells i ungles:
Vit B2 o riboflavina, manté les arrels dels cabells fortes i a tenir un bon estat de la glàndula sebàcia, necessària per formar l’ emulsió hidrolipídica que lubrica el cabell. Els aliments en els quals abunda són: llet i derivats (iogurt, formatge…), ous, carns, peixos, fetge, llegums i fruita seca (ametlles, nous…).
Vit B3 o niacina participa en la síntesi de la queratina, present en aliments com la carn, el peix, cereals integrals, fruita dessecada, etc
Vit B5 o àcid pantotènic té un paper important en el creixement i la salut de cabells i ungles, la trobem en vísceres d’animals, llevat de cervesa, cereals integrals, verdures, llet.
Vit B6 o piridoxina és indispensable per al metabolisme del zinc, que com hem dit anteriorment participa en la formació de la queratina.
Vitamina B7 o biotina, el seu dèficit s’associa a l’afebliment del cabell i ungles trencadisses.
Vitamina B9 o àcid fòlic, també necessària per a evitar la caiguda de cabell i a un bon manteniment d’ungles.
Àcids grassos essencials, sobretot l’Omega-3, el seu dèficit es manifesta en la caiguda del cabell, el trobem en el peix blau, en llavors de lli, de girasol, de sèsam, fruits secs, etc.

Hàbits per a tenir uns cabells i ungles saludables

Per mantenir el cabell saludable utilitzem productes d’higiene els més naturals i ecològics possibles, lliures d’agents tòxics
Renta’t i esbandeix els cabells amb aigua freda o tèbia
Limita les agressions externes, protegint el cabell del sol i el vent, amb barret, mocador
Aplica’t mascaretes nutritives i protectores
Cuida’t les ungles, tingueu-les netes, apliqueu-vos olis i cremes nutritives
No feu servir aigua massa calenta pel rentat de mans, ni quan hagueu d’utilitzar-la per a qualsevol altre motiu
Evita el consum de tabac i alcohol
Tingues una dieta sana i equilibrada amb tots el nutrients necessaris, amb l’aportació de vitamines i minerals i si ens cal en complements micronutricionals adequats, com el llevat de ceversa, el pol.len, el llevat nutricional, el germen de blat, etc.
Mastega bé els aliments, la digestió comença a la boca
Assegurem-nos de tenir una microbiota intestinal en bon estat per digerir i assimilar bé tots els nutrients:
Tenir els àcids gàstrics a punt per a una bona digestió
Prendre aliments prebiòtics com la ceba, l’all, els porros, la carxofa, espàrrecs, cereals integrals, plàtans, el kudzu, etc, per nodrir la microbiota intestinal.
Prendre probiòtics com el iogurt, el quefir, tempeh, kimchi, xucrut, l’humeboshi, olives, les patates i l’arròs deixats refredar 24 hores a la nevera abans de menjar-los, etc, per mantenir la microbiota en bon estat de salut.
Per altra banda tenim una sèrie de plantes que ens ofereixen les seves virtuts medicinals per a una bona salut de cabells i ungles com són la murtra, la cua de cavall, l’userda, el boix, l’ortiga, el romaní, la ruda, que ens aporten minerals i vitamines amb efecte remineralitzador i vivificant
.
Per a més informació visita l’apartat de fitoteràpia i aromateràpia

Si vols fer un comentari sobre aquesta entrada, necessites resoldre algún dubte o donar la teva opinió, fes-ho aquí, t’escolto!