Aliments de primavera

El dia s’allarga, es desperta la vida després de l’hivern, dels mesos de fred, el cant dels ocells ens diu alegrement que arriba el bon temps, broten les flors i els arbres fruiters, gaudim dels dies amb més claror, de fer més vida a l’aire lliure, mànigues curtes, roba més lleugera, fa dies que recollim espàrrecs, l’al·lèrgia i l’astènia primaveral comencen a treure el nas en el nostre organisme i es deixa notar en el nostre estat psicològic, el metabolisme dels éssers vius es prepara per a una nova temporada.

      L’aroma de la primavera se sent per tot arreu!

I seguint el ritme de les estacions, poc a poc anem fent un canvi en la nostra alimentació, aprofitem els darrers tubercles que creixen sota terra, també les cols, coliflors, bròquils, carxofes, bledes, les fruites com les mandarines, llimones, pomelos, taronges i kiwis, comencem a proveir-nos dels productes primaverals i amb la pujada de la temperatura ens ve més de gust menjar aliments crus.

Fruites de primavera:
Tenim els maduixots que arriben a la fi de l’hivern i es queden tota la primavera.
Els nespres que en podem gaudir des de l’abril al juny.
Els albercocs apareixen al maig i duren tot l’estiu.
Entre maig i juny arriben les primeres cireres.
I també les prunes i préssecs primerencs.
Verdures d:e primavera:

Les faves i els pèsols són les més esperades per la diversitat de plats saborosos que en podem cuinar.

Enciams de totes varietats, pastanagues, cebes, alls tendres, mongeta tendra, raves, fonoll i com no els esperats espàrrecs.
Herbes culinàries:
El marduix i la menta ja es poden recollir per cuinar les faves, la farigola per Pasqua també es podrà recol·lectar, el llorer i el romaní que no ens faltin al rebost.
Els ous:
Passat l’hivern, ja entrant a la primavera, per Sant Josep les gallines ponen els ous, d’aquí que es faci el típic postres de crema catalana.
Rics en proteïnes d’alt valor biològic, en àcids grassos essencials, vitamines del grup B (B12, B1, B2, B3, B5, B8 i B9), vitamina A, vitamina E, vitamina D, minerals com el sodi, el zinc, magnesi, calci, etc.
Peixos:
S’ha aixecat la veda del peix blau, així que tornem a disposar de sardines, anxoves, verats, sorell, tots rics en vitamines del grup B i en àcids grassos Omega 3.
També tenim la molla, la maire, la sípia, les galeres, tots ells rics en proteïnes, al ser peix petit, si el podem comprar de llotja millor, sabem que és de proximitat i que no porta tantes substàncies tòxiques com el peix de mida gran i el de piscifactoria.
Amb tots aquests aliments que ens proporciona la natura, assegurem-nos de mantenir una alimentació sana i equilibrada seguint un tipus de dieta antiinflamatòria, recordo que no vol dir fer règim ni dietes estrictes, sinó menjar sa, amb productes de temporada, de proximitat, aliments purs sense manipular, sense processar.

Et convido a fer un comentari sobre els aliments de primavera. Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.