Faves

Espècie: vicia faba L.

Família: Papilionàcies

Origen: Pròxim Orient  

Cultiu i collita: Per menjar faves a la primavera, es  cultiven els mesos de gener i febrer per collir-les els mesos d’abril i maig.

Es conrea molt bé en terres de clima mediterrani.

Són fàcils de conrear, fins i tot en horts urbans.

Propietats nutricionals:

Les faves són una bona font de proteïnes, ja que contenen tots els aminoàcids essencials, si les combinem amb cereals com l’arròs, quinoa, civada, mill, cuscús, etc.

Contenen un 70% d’aigua

Tenen gran quantitat de fibra insoluble, si les mengem amb la pela.

Riques en vitamines del grup B com la B1(Tiamina), la B2 (Riboflavina), la B3 (Niacina), la B9 (Àcid fòlic).

Contenen minerals com el ferro, magnesi, zinc entre d’altres.

Propietats per a la salut:

La seva ingesta és adequada pel seu efecte diürètic, antiinflamatori, expectorant i tonificant.

Contenen uns compostos fenòlics que tenen efectes anticancerígens, aconseguint que les cèl·lules cancerígenes creixin menys i morin, a més d’unes substàncies, les lectines, que bloquegen el desenvolupament de tumoracions gastrointestinals i protegeixen del càncer de còlon.

Són antioxidants pel seu contingut en polifenols (procianidines, catequines, flavonols, isoflavones, etc.), protegint les cèl·lules dels atacs dels radicals lliures.

Es recomana en l’etapa del climateri pel seu contingut en flavonoides (sense fer-ne abús)-

Té efecte hipotensor.

Redueix el colesterol en sang i els triglicèrids.

Les faves són riques en una substància, la levodopa, que s’utilitza com a medicament per a tractar la malaltia de Parkinson.

Enforteixen el sistema digestiu enzimàtic del pàncrees i la melsa, reduint els nivells de glucosa i insulina quan són elevats.

Efecte advers:

Com s’ha dit anteriorment, les faves tenen fibres insolubles (rafinosa i genisteïna), que fan que siguin de difícil digestió i provoquin flatulències.

Contenen antinutrients que dificulten la disponibilitat de la seva proteïna, inhibint la seva digestió, per evitar això cal coure-les molt bé.

Com evitar la flatulència:

Com sempre han fet les nostres àvies, coure-les amb herbes (llorer, marduix, menta, farigola, etc) i llavors carminatives (fonoll, anís, comí, coriandre)

S’ha de cuinar sempre amb grasa com l’oli d’oliva extra verge, “ghee”, mantega clarificada.

També s’hi poden posar algues (kombu, wakame, etc)

Coure-les molt bé, amb fulles d’enciam per suavitzar el seu sabor.

Curiositat:

Hi ha una intolerància anomenada favisme (intolerància a la fava), degut a la deficiència de l’enzim glucosa-6-fosfat deshidrogenasa.

És una intolerància de caràcter hereditari, afecta a poblacions del sud-est de l’Àsia, a l’Àfrica i a països mediterranis, concretament a Sardenya, on antigament  per la manca d’altres aliments se’n va fer un abús, en l’actualitat la seva plantació s’ha vist reduïda per aquest motiu.

 

 Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada. Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.