Gingebre (Zinziber officinale)
Família: Zinziberàcees
El gingebre és una planta de la qual se n’aprofita el seu rizoma per les seves propietats terapèutiques.
Està considerada com a una espècie.
El gingebre és d’origen xinès, però es va estendre per tota l’Àsia de l’est a països com l’Índia, Sri Lanka, Tailàndia, també pel Carib, Jamaica i països de l’Africa.
A la Xina s’usa com a aliment i medicament des de fa més de 2.000 anys.
Com a aliment el seu sabor és picant i té una naturalesa tèbia, com a medicament actua sobre els meridians del pulmons, la melsa i de l’estómac i ajuda a fer circular l’energia en el cos de manera fluida.
Conté minerals (calci, ferro, manganès, fòsfor, potassi, seleni, zinc) i vitamines (A, B1, B2, B3, B6), aminoàcids, olis essencials,
Propietats terapèutiques: antioxidant, antiinflamatori, analgèsic, antisèptic, estimulant digestiu, antiàcid, laxant, carminatiu, aperitiu, estimulant sexual, antiespasmòdic, antitussigen, antiemètic, antiplaquetari, anticancerígen.
Usos terapèutics: Artritis, artrosis, reumatisme, fatiga muscular, vertigen, aerofàgia, flatulència, meteorisme, estrenyiment, nàusees, inapetència, impotència, tos, refredats, bronquitis,
Ús culinari: Segons el país d’origen s’usa d’una manera o una altra.
A la Xina, es posa sempre com a acompanyament del sushi i de qualsevol plat que contingui peix cru, per les seves propietats antisèptiques, també s’usa per a elaborar cervesa i vi de gingebre.
A l’Índia s’usa en forma de pasta, ratllat molt fi i triturat junt amb un gra d’all, s’afegeix com a condiment a molts plats i com a base del curry. Com a ingredient de postres dolces per donar-li un toc picant i refrescant, com a part de les especies del massala chai.
En l’ayurveda, el gingebre és equilibrador dels tres doshas, calma vata i kapha i pot estimular pita amb moderació.

Actualment aquesta espècie és utilitzada arreu, sobretot per a fer infusions, begudes energètiques, sucs, tè kombucha, etc.
Curiositat: Sembla ser que les galetes de gingebre típiques de les festes nadalenques, provenen d’Anglaterra, en el segle XVI, la reina Isabel I va demanar que li fessin galetes de gingebre amb la forma dels membres de la seva cort i dels seus pretendents per oferir als seus convidats, només la reialesa i adinerats podien tenir el privilegi de comprar aquesta espècie.
Més endavant els germans Grimm van escriure el conte de Hansel i Gretel, en el que es conta que aquests dos germans es perden en el bosc i troben una casa feta de galetes de gingebre.
En l’actualitat les galetes de gingebre són típiques per Nadal, tant a països d’Europa com als Estats Units.

Aigua de gingebre, llimona i menta

Ingredients:
1 litre d’aigua
1 tros de gingebre (com l’ungla del dit gros de la mà)
3 talls de pela de llimona
2 o 3 fulles de menta fresca
Preparació:
Prepareu una gerra amb aigua
Talleu el gingebre ben finament o el ratlleu
Renteu i talleu la pela de la llimona, també es pot ratllar
Afegiu el gingebre, la pela de llimona i les fulles de menta a l’aigua
Si voleu podeu endolcir amb stevia, mel
Reserveu a la nevera i preneu-lo ben fresquet!

Et convido a fer un comentari sobre aquesta entrada. Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.