Sàlvia (Salvia sclarea)

Parlem de la sàlvia, podem dir que és la planta estrella de la menopausa, sobretot per fer-ne infusions.

Parts utilitzades: fulles i summitats florides

Principis actius: oli essencial, polifenols, flavonoides, tanins.

Mol.lècules aromàtiques: linalol, esclareol, acetato de linalio

Propietats: eupèptica, acció estrogènica (ajuda a disminuir les sufocacions i la suor), antisèptica, astringent, antioxidant, hipoglucèmica, combat l’astènia i la debilitat muscular, relaxant, ajuda a agafar el son junt amb alguna altra planta, antiinflamatòria, enforteix els cabells i la pell, afavoreix l’activitat cognitiva.

Indicacions: dispèpsies, infeccions genitals, problemes circulatoris, trastorns de la menopausa ( sudoració excessiva, sufocacions, insomni, etc)

Contraindicacions: embaràs, lactància, insuficiència renal. No es recomana prendre-la durant molt de temps seguit.

Localització: pot ser cultivada en jardins, és escassa, es troba en terres assolellades, calcàries i pedregoses de terra baixa a muntanya mitjana.

Floració: d’abril a juliol

Recol·lecció i conservació: de les fulles dels brots nous i les summitats abans de florir.

La sàlvia es pot cultivar als horts i jardins en terres de poc rec, es recomana per les seves virtuts medicinals, per l’aroma que dona als plats i per purificar les estances de casa.

Des de temps antics de la sàlvia en deien “l’herba sàvia”, un refrany català diu “Qui vulgui viure molts anys ha de prendre sàlvia el mes de maig”.

És un dels millors remeis naturals per combatre els símptomes de la menopausa com els fogots, les sudoracions, l’insomni, baixar i regular la tensió arterial, etc.

 

Infusió de sàlvia per a les sufocacions i les sudoracions

Si tenim alguna planta de sàlvia al jardí o en algun test, tallem algunes branquetes abans de florir, cap el mes d’abril. En fem un pom per a l’assecatge, el lliguem amb un cordill i el pengem cap per avall en un lloc que no li toqui la llum directa, que sigui sec i fresc. Quan veiem que el pom està ben sec (normalment són quinze dies) desfullem les branquetes i dipositem les fulles en un pot de vidre, tancat hermèticament.

Indicacions:

Per a l’insomni, sufocacions, sudoracions i palpitacions.

Ens podem preparar una infusió de sàlvia per prendre abans d’anar a dormir, hi podem afegir valeriana, tarongina i camamilla.

Dosificació: 1 grapadet de fulles seques de sàlvia, 1 de tarongina i 1 grapadet de flors de camamilla i 1 de valeriana.

Elaboració: Fem un farcellet amb les fulles de sàlvia, tarongina, les flors de camamilla i la valeriana. Bullim aigua filtrada, la posem en una tassa i hi afegim el farcellet amb les herbes, tapem la tassa amb un platet o la tapa.

Deixem infusionar 5 minuts, retirem el farcellet, la podem endolcir amb una culleradeta de mel o d’estèvia i llesta per prendre!

No cal posar totes les herbes esmentades, podem jugar amb les que tinguem a mà i ens agradin més.

A l’estiu que ja no ve de gust les begudes calentes, després de fer la infusió hi podem afegir llet d’arròs, de coco, d’ametlla, o la que preferiu. La poseu a la nevera i ben fresqueta la podeu prendre com a beguda refrescant durant el dia!

Et convido a fer un comentari sobre aquest remei! Si necessites resoldre algun dubte o vols exposar la teva opinió fes-ho aquí, t’escolto.