Que  no se’m vegi tant!

Per favor no em facis les fotos de tan a prop, que se’m veuen les arrugues del front, dels ulls i del coll i la flaccidesa dels braços!
Ves més lluny, encara més lluny, que no se’m vegi tant!
Mama, m’agrada veure’t de prop, de ben a prop, m’agraden les teves arrugues perquè diuen molt de tu, i són reflexa de la teva història de vida.
M’agrada el teu coll que suporta el teu cap, els teus braços que m’han bressolat i abraçat.
Com em pots dir que no se’t vegi tant! Jo et vull veure tal i com ets, així, ben natural, el teu cos parla de tu, parla de la meva mare, i m’agrada!

Sequedat de la pell i mucoses

Ens preocupa molt el nostre aspecte, veure com ens surten les primeres arrugues, com la nostra pell perd elasticitat, els cabells perden lluminositat i ens cauen com mai, les ungles se’ns tornen més trencadisses, tenim la síndrome de l’ull sec i la sequedat vaginal cada vegada fa que les relacions sexuals siguin més doloroses. Tot això té el seu per què, com sempre les nostres hormones hi tenen un paper primordial, però també com ens alimenten, com tenim la nostra microbiota intestinal i com s’absorbeixen els nutrients, el nostre estat emocional, i el pas del temps no perdona, s’ha de tractar tot plegat, cuidant-nos sobretot des de dins però també des de fora.
En aquesta etapa es presenta una disminució d’hidratació de la pell i les mucoses, l’epidermis presenta una atrofia progressiva, una disminució de la producció del col·lagen que dona suport i estructura, i d’elastina que dóna elasticitat i fermesa, hi ha menor vascularització i secreció de les glàndules sebàcies.
El col·lagen és una de les proteïnes més abundants en el cos humà que forma part de l’estructura del teixit conjuntiu, embolica i protegeix músculs i òrgans vitals i és essencial per a la salut dels ossos, lligaments, tendons, cartilags, pell, vasos sanguinis, còrnia, genives i cuir cabellut.

Les arrugues de la pell es formen per la disminució de col·lagen de la pell, com hem comentat, el col·lagen que el cos és capaç de sintetitzar disminueix amb l’edat, motiu pel qual, a poc a poc, van sortint les arrugues. Hi ha moltes cremes enriquides amb col·lagen; tingueu en compte, però, que aquest ús tòpic no pot arribar a les capes més profundes de la pell i, per tant, el que de veritat ajuda a tenir una pell més nodrida i suau és introduir-lo a la dieta per mitjà dels aliments o via complements i tenir un estil de vida que en faci fàcil la síntesi interna.

Les mucoses que recobreixen la superfícies internes dels ulls, del tracte urogenital, respiratori i digestiu pateixen un desequilibri en la seva estructura lipídica, hem d’aportar àcids grassos per mantenir l’estructura de la pell i les mucoses i no perdre les seves funcions.

Alimentació i hàbits de salut per a una pell i mucoses en bon estat

La baixada d’estrògens té molt a veure en la degradació de la pell i les mucoses, és important sobretot en la perimenopausa controlar que la caiguda d’estrogens sigui moderada, consumint aliments rics en fitoestrògens, prenent infusions d’herbes remineralitzants, que ens hidratin i ens ajudin a controlar els nivells hormonals.
Una de les substàncies més benefactores de la pell són els beta-carotens, que reben el nom de provitamina A, són un tipus de flavonoides que tenen una acció antioxidant protegint la pell de l’envelliment prematur i prevenint la formació d’arrugues, la trobem en aliments vegetals, fruites i verdures de colors (groc, taronja, vermell, verd), com pastanagues, préssecs, maduixes, pinya, , carbassa, moniatos, cols, bròquils, etc.
La provitamina A, que es converteix en vitamina A en el fetge, facilita el bon estat de la pell, la vista i la formació i regeneració dels teixits corporals.
Trobem la vitamina A (en forma de reitnol) en el greix dels animals, fetge de vedella, oli de bacallà, en la llet i els seus derivats, el rovell dels ous, si la obtenim en forma de provitamina A (beta-carotens) tenen una funció antioxidant que la vitamina A d’origen animal, no té.
Per augmentar el col·lagen que necessitem podem incorporar brous d’ossos o de les espines de peix, cuinats a foc lent, plats tradicionals com pot i tripa, peus de porc, consumir gelatina d’origen animal, etc.
Aquests aliments actuen en la capa més profunda de la pell i teixits, en milloren la hidratació i estructura. Cal destacar que la proteïna del col·lagen és només d’origen animal, per la qual cosa no és apta per a vegetarians, però també hi ha col·lagen d’origen marí, d’ús tòpic, concretament d’unes algues de la mediterrània, l’alga Fucus y la Laminaria, que contenen moltes vitamines i oligoelements, a més tenen una alta capacitat de penetració a través de la pell i de ser metabolitzat a nivell cutani.

L’aportació de vitamina C en la nostra alimentació és essencial per a la síntesi del col·lagen, la trobem en fruites com la taronja, kiwi, pomelo, maduixes, pinya, i verdures de fulla verda com cols, bròcoli, espinacs, bledes, també el pebrot vermell i groc, etc.
Els àcids grassos Omega-3, presents en el peix blau (sardines, anxoves, verats, tonyina, salmó), fruits secs (ametlles, nous, avellanes, pinyons,…), olis vegetals, llavors de lli, de xia, etc., contribueixen a mantenir l’estructura de les mucoses en bones condicions i en la seva regeneració.
L’àcid gras Omega-7 que es troba en l’oli de les anxoves, el salmó, alvocat, les nous, en el fruit de l’arç groc, és també conegut com a àcid palmitolèic, forma part de l’estructura natural de la pell, actua millorant la hidratació de les mucoses i reforçant la pell.
Ens cal una bona hidratació, hem de beure d’un litre i mig a dos litres d’aigua diaris (conten les infusions, els sucs verds, sucs de fruites i les cremes de verdures)

Dormir bé és fonamental perquè la pell i les mucoses que envolten i protegeixen els òrgans interns es renovin, regenerin i mantinguin les seves propietats,
Dormir malament augmenta la producció de radicals lliures i de cortisol, comportant un envelliment de la pell i pèrdua d’elasticitat.
Respirar bé, fer meditació, respirar conscientment, inhalant profundament pel nas, retenint la respiració, exhalant lentament, fent treballar el diafragma, fa que augmenti la relaxació muscular i també que tots els teixits (epitelial, connectiu) rebin un òptim flux d’oxigen.
Evitar el consum d’aliments amb un alt índex glucèmic (sucre blanc, farines processades) i aliments ultraprocessats perquè contribueixen a la degradació del col·lagen i l’elastina.
El tabaquisme i la ingesta d’alcohol també són perjudicials per a poder mantenir una pell i mucoses saludables.
Apliquem a la nostra pell cremes hidratants, cremes solars, gel de bany, xampú, perfums, maquillatge, elaborades amb substàncies de bona qualitat, ecològiques i naturals, evitant així contaminar la nostra pell i organisme amb disruptors endocrins, de manera que no només cuidem la nostra pell , també el nostre planeta.

La melanina que ens dóna color i protecció a la pell va disminuint i ens hem de protegir més del sol, absteniu-vos de prendre el sol en hores punta, en que els rajos cauen més verticals sobre la terra, només posant-nos a les hores que ens fa menys mal (de bon matí fins les 12h del migdia i de les 19h cap endavant).
Usem un protector solar amb FPS 50 o total, llegim la seva composició, protegim-nos en els moments en què estem exposades als rajos del sol i posem-nos barret si ens agrada.
Exfoliar tant la pell del cos com la facial, apliquem-nos mascaretes, hidratem i nodrim la nostra pell amb cremes ecològiques i naturals.
Si aconseguim alimentar-nos de manera saludable, amb una bona hidratació tant per dintre com per fora, dormint i descansant, movent-nos i tenint una vida activa, protegint-nos dels rajos del sol, notarem una millora en la tonalitat, la textura i l’aparença de la nostra pell i de les mucoses. Ens sentirem millor i ens pujarà l’autoestima!
Cuida’t per dintre i també per fóra, l’embolcall de la nostra ànima es mereix un bon tracte, és el nostre vehicle per caminar en aquesta terra de la que formem part.
Hem arribat a la maduresa i tenim les eines per cuidar-nos, fem-ho, si necessites ajuda, aquí em tens!

Si vols fer un comentari sobre aquesta entrada, necessites resoldre algún dubte o donar la teva opinió, fes-ho aquí, t’escolto!