Com la fruita madura

Com la fruita madura que es va assecant i perd el seu nectar deliciós , la nostra vagina també s’asseca i el seu fluid s’evapora, sona dur dir la nostra vagina s’asseca, però és així, ens passa a totes, més tard o més d’hora però a totes ens arriba, i en aquest procés ens ho passem veritablement malament.
Moltes dones travessem aquesta etapa de la vida amb dubtes, sentint pudor per tot el que ens està passant, sense atrevir-nos a parlar d’aquest tema que en moltes ocasions patim en silenci i en solitud.
Fem fora aquesta por que ens emmudeix i deixem sortir les paraules!
Per que pugui ser així, hem de saber, hem d’estar informades del què li passa al nostre cos, de les solucions, tractaments i remeis que tenim a l’abast i no caure en la deixadesa i el pensament conformista de que tot ens passa perquè és l’edat.
Podem i hem de passar aquesta etapa de la millor manera possible, amb una bona salut física, sexual i emocional, expressar el què tenim a dintre, compartint les nostres angoixes, les pors i tot el què sentim amb les persones més properes, ja sigui la parella, les amistats, la família, o terapeuta, donant una mirada tranquil.la i serena a les nostres vides.

Atrofia vaginal i disparèunia
La vagina és un òrgan genito sexual que necessita cures específiques sobretot durant el climateri.
Una quantitat normal d’estrògens manté la mucosa vaginal lubricada, elàstica i saludable, amb la menopausa el dèficit d’estrògens condueix a un aprimament de la paret vaginal, la mucosa i la pell pateixen un deteriorament que provoca la disminució de l’elasticitat i la hidratació, cosa que farà que les relacions sexuals siguin doloroses (disparèunia), provocant prurit i irritació a la zona genital (vaginitis atròfica), sagnat post coital, símptomes d’incontinència urinària i tota una sèrie de canvis causants de notables malalties. Altres problemes que poden aparèixer són les infeccions vaginals i urinàries, ja que el responsable de protegir l’entrada de microorganismes a la uretra és el flux vaginal i en aquesta etapa es troba minvat o inexistent.
La vagina pateix canvis d’atròfia, perd els plecs rugosos, disminueix la seva elasticitat i augmenta per tant la seva fragilitat, afectant a la sexualitat.
La majoria de les dones menopàusiques vivim aquesta època amb resignació, pensant que és el més normal en aquesta edat, només una de cada quatre dones amb atrofia vaginal, busca ajuda mèdica especialitzada, això és una cosa que ha de canviar, necessitem parlar del nostre problema genito sexual obertament amb les nostres parelles, si les tenim, amb la nostra ginecòloga o persona terapeuta de confiança.
Hem de començar a cuidar-nos a la peri menopausa, acudint a la visita de revisió anual i si és convenient abordar el tema amb una sexòloga.
Per millorar l’estat de salut genito sexual, cada dona necessita un tractament personalitzat, dins dels tractaments farmacològics ha la teràpia hormonal substitutiva (THS) que tracta de restituir les hormones que de forma natural hidratant la vagina i retornen l’elasticitat a la pell i a la mucosa.
Hi ha dos tipus de THS, la sistèmica i la local.
La THS sistèmica s’indica quan cal afrontar l’atròfia vulva vaginal amb altres símptomes de la menopausa, s’administra per via oral o transdèrmica, a més d’utilitzar un gestagen per contrarestar l’efecte dels estrògens sobre l’endometri.
La HTS local, s’administra per via vaginal amb estrògens a dosis baixes mitjançant cremes, òvuls, gels, anell vaginal.
Actualment existeixen preparats que no contenen hormones, però estimulen els receptors vaginals millorant l’atròfia vaginal i el dolor durant el coit.
Per a les dones post menopàusiques hi ha l’opció d’un medicament que associa estrògens i un inhibidor per pal·liar els problemes amb l’endometri.
Les dones que no poden rebre THS, poden beneficiar-se de la teràpia amb làser que produeix un rejoveniment genital, a més d’ajudar en la incontinència urinària, encara que no és durador, s’han de repetir les sessions cada x anys.
Altres teràpies antienvelliment a part del ja esmentat làser, són l’aplicació de l’àcid hialurònic específic amb densitats adaptades a les diferents zones on s’ha d’aplicar, que s’encarrega de restaurar la humitat i flexibilitat de la zona genital. Per a la zona interna s’aplica un gel amb una menor densitat amb l’objectiu de restablir la lubricació perduda, millorant la rigidesa, la picor i la sequedat. Per a la zona exterior, utilitzarem un gel amb una densitat més elevada per remodelar els llavis majors i la híper laxitud per causa de l’edat. També nomenar la radiofreqüència vaginal.
Abans d’arribar a aquests tractaments (THS) fem prevenció en començar el climateri i abans també.
Teràpies preventives per l’atrofia vaginal són l’ús d’aparells vibradors i automassatges en aquesta zona amb ajuda de gels lubricants, exercicis de sol pelvià i sobretot tenir un bon coneixement de la nostra vagina.

Faig recomanació de la web de la Marta Torrón, fisioterapeuta experta en fisiosexologia, fisioterapeuta de sol pelvià, urogenicologia i esport sostenible, també la podeu trobar a instagram, i a youtube té uns vídeos tan aclaridors que de ben segur us encantaran i us faran molt de servei, no te la pots perdre!

Si vols fer un comentari sobre aquesta entrada, necessites resoldre algún dubte o donar la teva opinió, fes-ho aquí, t’escolto!